Hiilihydraatti vapaapäivä, miten ja miksi?

 Hei sinulle perjantaihin!


Kerron sinulle hiilihydraatti vapaasta päivästä. Miten sen toteutan ja miksi. Jos et ole aikaisemmin lukenut postauksiani, niin olen noudattanut vähähiilihydraattista ruokavaliota nyt reilut kaksi viikkoa (sitä ennen olen näillä ollut useasti vuosien varrella). Jokaisella on omat tavat toteuttaa tätä ruokavaliota, enkä ota tällä kantaa kenenkään muun tapoihin tai siihen, onko oikein vai väärin pitää hiilarivapaita.

Tuossa kuvassa näkyy minun herkut, syön ne sunnuntaina, jolloin minulla on vapaapäivä hiilareiden laskennasta. Muuta mitä syön, niin ihan perusruokaa ja ihan normaalisti, kuten muukin perhe. Kasviksilla kuitenkin iso pääpaino edelleen minun lautasellani perunan, pastan tai riisin sijaan. Noista patukoista vain toinenkin riittäisi, mutta otan kaksi sen takia, koska mieleni yleensä, kun olen rajoittavalla ruokavaliolla, sanoo minulle että vain yksi. Eli rikon sääntöjäni joita ihan itse itselleni asetan.

Päivän ei ole tarkoitus olla sellainen että vedetään kaikkea hiilaripitoista niin paljon kuin päivän aikana kerkiää, vaan ihan perus ruokaa, lautasmallin mukaan. En ole syönyt leipääkään, joten otan kaksi palaa 100% ruisleipääkin, jotka olen itse leiponut (juuren otin tänä aamuna jääkaapista jo tekeytymään).

Miksi tämän hiilarivapaan pidän? Siksi, koska helposti jos lähtee jotakin ruokavaliossa rajoittamaan, niin hölläys on vaikeaa. Minulle esimerkiksi muodostuu hyvin helposti ja nopeasti pieni "kammokin" hiilareihin, olen kävelevä laskuri, joka laskee hiilihydraatteja ihan kokoajan ja kaikesta. Ajattelen helposti, että onko järkeä katkaista hyvää ketosia. Sen vuoksi juuri ja nimenomaan siksi se on hyvä katkaista.  Ei elämä ole pelkkää ruokavaliota ja sen noudattamista ja näillä hiilarivapailla sen itsellenikin muistutan. Muistathan sinäkin =)

Toisille sopii, että eivät pidä vapaita, toisille sopii kerta kuussa, toisille kaksi. Ei ole varmasti oikeaa eikä väärää vaan se ehkä ratkaisee, mitä haluaa toteuttaa ja miksi. Minä itse estän tällä hiilarivapaalla sen, ettei kontrolli mene niin sanotusti yli ja antaa se yleensä hyvän buustin myös painon tippumisellekin, kun pitää fiksun vapaapäivän. Vaikkakaan ehkä kumminkaan en nyt sitä painon pudotusta ykkösargumentiksi nostaisi. Se on kivaa kun paino putoaa, mutta ei kumminkaan se päätavoite. Edelleen minulla se oma hyvä olo ja se energisyys on se tavoite ja sen olen saavuttanut, olo on mahtava ja sillä haluan jatkaakin.

Muista sinäkin itsellesi armollisuutta, teit mitä tahansa ja noudatitpa mitä tahansa ruokavaliota =) Kivaa viikonloppua sinulle.

Kommentit

 1. Aika usein törmää siihen että ihmiset tosi negatiivisesti suhtautuu muiden ruokavalioihin. Meillä jokaisellahan on oikeus noudattaa juuri sitä ruokavaliota mitä haluamme ja mikä meille tuottaa hyvää oloa. Toki jos se on vaarallinen tai hyvin epäterveellinen, on hyvä että esim. lääkäri siihen puuttuu, mutta noin yleisesti se on jokaisen oma asia. Olen tätä paljon pohtinut että mistä kumpuaa se todella negatiivinen suhtautuminen muiden ruokavalioihin, mutta voisiko se osittain olla myös kateellisuutta siitä että toinen on energinen ja hyvinvoiva ja itse ei ole, mutta ei myöskään ole tietoa / jaksamista lähteä noudattamaan mitään ruokavaliota. Itselle hyvää fiilistä tuottaa kasvisten ja hedelmien syönti. Tosi monille hedelmät on ihan ehdoton nou nou koska kuulemma sisältävät liikaa sokeria. Minusta se on ihan ok, jos joku ajattelee niin. Itse olen voinut sekä henkisesti että fyysisesti paremmin, kun lisäsin runsaasti hedelmiä ruokavaliooni, joten eipä siinä muilla ole nokan koputtamista. Minusta on hyvä että jokaiselle löytyisi se oma tapa syödä (ja nauttia elämästä), ja juurikin sellainen tapa joka lisäisi omaa fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Siksi niin mielellään luenkin tällaisia postauksia.
  Mukavaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Ja kiitos älyttömän hyvästä kommentista! Juuri näin. Jokainen on yksilö ja jokaiselle vain kokeilemalla löytyy se oma ruokavalio jolla voi hyvin. Meitä on niin erilaisia kuin on ihmisiä, jokaisen mieli ja kroppa on erilainen, joten ei kaikille voi sopia kaikki samat asiat myöskään ravinnon kannalta ajateltuna! Hyvä että olet huomannut mitkä saa sinut voimaan paremmin ja lisännyt niitä omaan päivääsi<3

   Sehän se tärkein on että voi hyvin, miten siihen pääsee niin se on kai aika sama:)

   Itselleni sopii hyvin vhh, myöhemmin toki lisään joitain hitaita hiilareita vielä, mutta alussa aina otan tiukan linjan että saan kropan ja pään mukaan tähän touhuun:) ts. Ei jää ne hiilarit siellä kaapissa huutelemaan että voisivat lautaselleni kumminkin sieltä tulla:)

   Ihanaa viikonloppua<3

   Poista
 2. Moikka! tuli mieleen, olisiko kukaan edes 20 vuotta sitten tullut ajatelleeksi moista? Itsekin olen joutunut etsimään sopivaa ruokavaliota, varsinkin huomattuani, että perusongelmani oli, että söin liian vähän - siis millä mittarilla tahansa :) Luulisin, että itselle parhaimman ruokavalion etsiminen olisi ikään kuin jatkuvaa . ikä tuo erilaisia tarpeita - toisille enemmän, toisille vähemmän. Minä kuulun niihin, joiden lähtökohta on liian vähäinen kalorimääärä - sellainen ruoka, joka lisää kaloreita ja toisaalta pitää nälkää, on hyvä juttu. Tsemppiä Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Sepä, ei varmasti ole tullut ajatelleeksi tuolloin. Itse kuulun samaan lajiin, että kaloreita tulee helposti aivan liian vähän, jos ei tarkkaile yhtään mitä syö. Jokaiselle tosiaan paras ruokavalio löytyy testaamalla ja juurikin niihin omiin tarpeisiin katsottuna :) kiitos kovasti tsempeistä<3 samoin sinulle, toivottavasti löydät/olet löytänyt sinulle hyvän tavan syödä ja saada riittävästi ravintoa. Se on tärkeää!

   Poista

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina:)