Jos olisin ja sitten kun

 Hei aurinkoiseen syystiistaihin


Voihan sanoa jo syystiistai? Ainakin ilma on hyvin syksyinen, mukavan kirpeä, vaikka aurinko paistaa. Halusin kirjoittaa aikaikkunoista: mennyt, nykyhetki ja tuleva. Mikään ei meinaan ole parempaa itsensä soimaamista tai mielialan laskemisen kannalta parasta ruokaa, kuin Jos vaan olisin, olisimpa, miksi en tehnyt- jutut. Toinen samanlainen on sitten kun, sitten kun minulla on sitä tai tätä. Sitten olen onnellinen.

Mennyt aika

Mennyttä ei voi muuttaa. Kaikki mitä olemme tehneet, sanoneet tai jättäneet sanomatta taikka tekemättä on sen hetken, nykyhetken tiedon ja taidon pohjalta tehtyjä valintoja. Jos jää miettimään, että en lomallakaan saanut tehtyä sitä tai tätä, niin voi lohduttautua ajatukseen, että tein silloin jotain muuta, kenties sillä hetkellä tärkeämpää. 

Meillä on varmasti kaikilla jälkiviisaan sanoja itsellemme: olisimpa kouluttautunut tuohon ammattiin, enpä olisi koskaan lähtenyt siihen työpaikkaan, tai jotain muuta, henkilökohtaisempaa, kuin työ. Mutta kaikki mitä olemme eilen päättäneet tehdä, niin se on ollut silloin sen hetken asia ja sinne kuuluvia valintoja.

 Emme pääse enää sinne hetkeen takaisin, joten miksi murehtisi mennyttä? Miksi siihen jäisi kiinni ja surisi sitä jo mennyttä aikaa, elettyä elämää? Ajatuksistaan pääsee pois, kun oppii olemaan itselleen armollisempi. "En tiennyt tätä kaikkea silloin, joten tein sen tiedon valossa jota minulla silloin oli, nämä valinnat ja kaikkeen en sitä paitsi itse edes pystynyt enkä pysty vaikuttamaan".


Tuleva aika

Asioihin voi tiettyyn pisteeseen asti varautua, mutta ei kaikkeen voi varautua siltikään. Elämässä on niin paljon liikkuvia osia ja muuttuvia tekijöitä, että emme mitenkään pysty näkemään sitä kaikkea, mitä meille on tulossa sieltä nurkan takaa. Joten ajatukset sitten kun, niin sitten olen onnellinen tai sitten olen tyytyväinen... Huomaa pian että:

 a) ei saa sitä mitä oli ajatellut ottavansa

b)mielenkiintomme muuttuu ja menemmekin polusta toisaalle ja saamme jotain ihan muuta, kuin alunperin halusimme tai 

c) huomaamme että meillä on taas aivan uudet "sitten kuin" asiat mielssä ja emme osaa nauttia niistä asioista joita niin kamalasti odotimme ja saimme.

Nykyhetki

Tämä on ainoa aikaikkuna, johon todella voimme vaikuttaa, siihenkään emme täysin, kaikki ei ole meistä itsestämme kiinni, mutta voimme elää tässä hetkessä ja ottaa ne asiat semmoisina, kuin ne sillä hetkellä meille tulee vastaan. Silloin kun ihminen on tässä hetkessä, niin voi haaveilla, voi unelmoida, mutta elää siinä sekunnissa ilman murehtimista menneestä tai tulevasta.

Vain näin todella elää, tuntee ja kokee asioita. Jos on kiinni menneisyydessä tai on jo tulevassa ajassa, niin silloin jää tämä hetki näkemättä ja kokematta sellaisenaan ja taas tuonnempana voi miettiä että "kumpa olisinkin silloin"...

Tottakai kaikille tulee iloja ja suruja arjessa, ne pitää käsitellä ja miettiä silloin, mutta siinä hetkessä nimenomaa, niin ettei niitä hautaa jonnekkin mappiin ö- tuonnemmaksi sitten käsiteltäväksi. Sitten miettii sitä myöhemmin, että miksi en iloinnut niin koko tunteella siitäkin kivasta jutusta... tai surun, joka on jäänyt surematta, ponnahtaa kyllä myöhemmin esiin, surut pitää surra, tunteet pitää tuntea tai ne edestään löytää.

Seurantakohteeni 09/20, näihin minä voin vaikuttaa minun elämässäni ja nämä lisää minun hyvää buugia. Osa sellaisenaan, osa sivuaa ja kertoo jostain muusta mitä olen tehnyt.

Tähän kaikkeen on olemassa erilaisia harjoituksia, kuinka päästä tähän hetkeen kiinni, miten olla läsnä tässä hetkessä. Elää tätä elämää, sellaisena kuin se meille sinä päivänä eteen tulee.

Missä aikaikkunassa sinä olet ? Oletko koskaan pohtinut ? Kaikkea ei kannata murehtia ja itseään sättiä. Itsensä kanssa kannattaa olla sinut ja vaikuttaa niihin arjen asioihin sillä hetkellä, kuin mihin voi vaikuttaa. Miten sinä lisäät omaa hyvinvointia sillä hetkellä? Tässä hetkessä, mikä sinut tekee onnelliseksi tässä arjessa. Pienillä asioilla ja valinnoilla voimme lisätä omaa onnellisuuttamme.

- Kivaa päivää sinulle, muista tehdä jokin sinulle hyvä juttu tänään, edes pieni sellainen.

Kommentit