Pikaopas Budjetin laatimiseen

 Hei sinulle sinne=)


Minulta usein kysytään budjettiin neuvoja ja minun budjetointia ihmetellään, kun se on minulle arkipäivää. Kerron nopeasti ja selkeästi, kuinka voit laatia itsellesi toimivan budjetin ja saada selville mihin sinun rahasi menee, tai saada säästöä aikaan sieltä, mihin sinulla kuluu liikaa rahaa.

1. Aloita tuloista, jos sinun tulot vaihtelee, ota budjettiin sinun pienin tulo, tai keskimääräinen tulo (katso vaikka tulot 3kk ajalta, ynnää ne ja jaa kolmelle). Mutta mieluummin minimin mukaan. Esimerkiksi Palkka 1300 (käteenjäävä osuus), lapsilisä x euroa, Asumistuki x euroa. Tässä siis tulosi, ota kaikki muut, paitsi jos saat kaupasta bonuksia rahana kuukaudessa, se voi olla sellainen kiva lisä, mutta älä huomioi sitä tulonasi.

2. Mieti mitä laskuja sinulla tulee asumiseen liittyen: Vuokra/lainan lyhennys + Korot, sähkö, vesi, jätehuolto, lämmitys, jotakin muuta? Vaihteleeko laskusi kovasti? Ota keskimääräinen TAI mieluummin isoin mahdollinen saamasi laskun loppusumma huomioon kuluna kuukausitasolla, vaikka saisit laskut 3kk välein (jaa lasku kolmelle kuukaudelle, niin saat tietää paljonko sinulla pitää joka kuukausi jäädä ko laskuun tulevan varalle rahaa).

3. Auto/kulkeminen, Liikutko julkisilla, paljonko maksat kk tasolla, laita se budjettiin, autossa vakuutus, verot, bensa/diesel (kuinka usein tankkaat, paljollako, ynnää ne). 

4. Lääkkeet ja terveydenhuolto, onko säännöllisiä lääkkeitä, joihin sinulla menee joka kuukausi rahaa? Laske ne budjettiin, kuinka usein noin suurinpiirtein käyt lääkärissä? Jos joka kuukausi, niin laita terveydenhuoltokuluja budjettiisi.

5. Vapaa-aika, harrastatko? laita kk maksut tänne, samoin netflix, spotify, jokin muu mikä, kenties vaatteet?

6. Ruoka, tämä kannattaa budjetoida myös, ja tarkkailla sitä, että pysyy hillittynä ruokakustannukset, koska ruokaan saa uppoamaan paljonkin rahaa, jos asiaa ei yhtään seuraa. Voit tarkastella omaa kulutusta säästämällä kuitit ja kirjaamalla ne ylös budjettiin.

7. Lainojen lyhennykset

8. Puhelimet ja netti, lehdet muut tämmöiset vastaavat

9. Yllättävät kulut. Minulla on tapana laittaa yllättäviin kuluihin rahaa myös, se kattaa sitten ne jos jokin kk vaikka vapaa-aika on vienyt enempi rahaa, tai jokin muu osio.

10. Jos käyt säännöllisesti ulkona syömässä, kahviloissa, baareissa, niin tämä tulisi myös budjetoida, jos tämä kohta on satunnaista, ei sitä tarvitse huomioida budjetissa

Näin, nyt lasketaan sitten tulot miinus kulut, paljonko jää? Jos on miinusmerkkinen, eli kulut on suuremmat, kuin tulot, pitää miettiä missä voi säästää tai voisiko tuloja saada nostettua? Kannattaa tarkkailla budjettia ihan viikko/kk tasolla, jotta löydät ne, mihin sinulla menee rahaa. Jos haluat säästää, laita se budjettiin, koska muuten sen rahan jonka sitten joskus laitat säästöön, löytää uuden käyttökohteen. Eli sen tulee helposti tuhlattua.

Tässä on perusrunko jolla pääsee eteenpäin. Sitten kun tämä on hallinnassa ja seuraat kuluja ja tuloja, niin voi alkaa budjetoimaan esim. kesälomareissuun, kuluviin asioihin, kuten puhelimeen, telkkariin jne. jne, tarpeen mukaan. ÄLÄ koskaan kaunistele menoja tai tuloja. Laitetaan aina KULUT MAKSIMIIN ja tulot minimiin. Näin vältyt yllätyksiltä.

Kommentit