Tietoinen läsnäolo, Mindfulness- ihan perus elämässä

Hei sinulle sinne sateiseen päivään =)

Jos olet lukenut tekstejäni aikaisemminkin saatat jo teitää, että minua kiinnostaa hyvin monenlaiset asiat ja pohdiskelen välillä hyvin syvällisiäkin. Olen joitakin vuosia harjoittanut tietoista läsnäoloa, Mindfulnesia. Mielestäni se auttaa todella moniin asioihin, rentouttaa ja saa antamaan tilaa oleellisille asioille, kun keskittyy siihen mitä parhaillaan on tekemässä ja saa laitettua stressaavia ja ahdistaviakin asioita järjestykseen tai ainakin sietää niiden vaikeiden asioiden olemassa olon, vaikkei niihin voisikaan vaikuttaa sillä hetkellä.

Olet varmaan kuullut tästä taktiikasta? Minä olen ostanut tämän kuvassa olevan kirjan, se on todella kattava teos, vaikka siinä keskitytäänkin paljon masennuksen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn, on teos todella käypä ihan normaaliinkin tietoiseen läsnäoloon, ihan siinä normi arjessa, ilman että olisi masennusta taustalla.


Takakannessa on tiivistetysti kirjasta sanottu näin: "Mindfulness masennuksen hoidossa on kirja MBCT:stä, eli tietoisen läsnäoloon perustuvasta kognitiivisesta terapiasta. Se on tutustuttanut tuhannet lukijat tähän tutkitusti toimivaan ja uudenlaiseen masennuksen hoitomuotoon. Teoksessa kerrotaan, miten toistuvaa masennusta sairastavat voivat tämän terapian avulla oppia suhtautumaan ajatuksiinsa, tunteisiinsa ja fyysisiin tuntemuksiinsa radikaalisti uudella tavalla."

Tuo ylläoleva kappale mielestäni tiivistää sen, miksi kirja on hyvä ihan jokaiselle, niin stressiä, ahdistusta, murheita jne. mukanaan kantaville tai ihan vaan asiasta kiinnostuneelle. Jos voi oppia suhtautumaan omiin ajatuksiin, tunteisiin ja fyysisiin tuntemuksiin ihan uudenlaisella tavalla, niin mikäs sen mielenkiintoisempi matka omaan itseensä oikeastaan voi ollakkaan.

Tietoista läsnäoloa voi käyttää niin moniin asioihin, jännittävissä tilanteissa, tilanteissa joissa käyttäytyy tietyllä tavalla ja haluaisi siitä omasta käytöksestä ehkä pois, tai keskittyneemmin hoitaa jonkin asian. Jos illalla ei saa unta on tämä ihan omiaan sille, että pääsee rauhoittamaan mielensä ja laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen. Näin voi oikeasti paljon paremmin ja ne hankalatkaan asiat ei aina tunnu niin hankalilta kun ajatuksia saa hieman ulkoistettua tai ne saa siedettävämmän muodon.

Omasta mielestäni Mindfulness toimii loistavasti siinä, jos haluaa vähän uteliaanakin tutkia omia ajatuskanaviaan ja reittejään, miten jonkin asian koen, miksi koen, voisinko katsoa sitä jostakin toisesta näkökulmasta tai antaa sen sillä hetkellä vain olla siinä osa minua, muttei niin että se hallitsee minua ja minun päivääni. Voisinko keskittyä nyt johonkin ihan muuhun kuin ajattelemiseen tai toisaalta ajatusten urautumiseen.

Joitakin ihan käytännön juttuja

  • Ahdistus/stressi: Joskus minulla oli joitain ahdistavia/stressaavia asioita mielen päällä paljonkin. Tein ihan perus hengitysharjoituksia. Keskityin hengitykseen ja siihen mielikuvaan, että joka kerta kun hengitän sisään, vedän koko kehooni hyvää, positiivista, minua helpottavaa energiaa. Ja samalla kuin hengitin ulos keskityin ajatukseen että työnnän hengityksen mukana kaikkea sitä ahdistusta ja vaikeaa, mahaan koskevaa asiaa ja energiaa ulos. (tämä todella toimii!) hyvä oli mielessäni vihreän väristä ja ahdistava oli mustaa.
  • Suihkussa käynti: Suihkussa tuli usein keskityttyä omiin ajatuksiin ja missä pitäisi olla seuraavaksi ja mitä sitten teen ja minne menen. Tietoisesti keskityin siihen mille suihkun pisarat tuntuu iholla, mille shamppoo tuoksuu, mille se tuntuu. Tein siis vain havainnointia, en lajitellut hyvä/huono vaan ihan mille mikäkin tuntui tai tuoksui tai näytti. Aika hauska kokemus ja niin ei tullut pohdittua mitään muuta kuin sitä että olen tässä nyt suihkussa ja peseydyn sekä lämpimän veden rentouttava vaikutus alkoi tuntua nopeammin näin
  • Syöminen: Minulla on ollut ajanjakso, varmaan aika monellakin, että syödään vain nopeasti sen kummempia ruokaa miettimättä. Nälkäsignaalitkin saattaa olla kateissa. Keskityin ruokapöydässä siihen mille annos näyttää, mille se tuoksuu, mille se tuntuu suussa, mille oma olo tuntuu jne. Eli myös tietoista syömistä voi opetella ja soveltaa näiden Mindfulness juttujen avulla. Ja ne nälkäsignaalit yms. sieltä palaavat pikkuhiljaa ja syöminen muuttuu taas mukavaksi eikä sellaiseksi pakolliseksi toiminnaksi joka vaan tulee tehdä.
Tämä tekniikka todella toimii, minä en osaa neuvoa, en opastaa, en ole alan ammattilainen, mutta osaan soveltaa tätä tekniikkaa omiin tarpeisiini ja sen pohjalta voin suositella ihan jokaisen ihmisen kokeilemaan tätä. Näin voi päästä irti robottimaisesta toiminnasta, jossa vain menemme ja istumme kyydissä kaiken kiireen keskellä ilman että meitä kukaan ohjaa mihinkään suuntaan. Näin nimittäin on myös mahdollista muuttaa sitä omaa elämää, omaa suuntaa ja sitä mitä oikeasti elämältä haluaa. Kun itse istuu siinä ohjaajan paikalla.

Herättikö ajatuksia? Oletko sinä kokeillut?  Oletko päässyt joistakin ajatusmalleista/toimintatavoista eroon Mindfulnesin avulla? Kuulisin mielelläni, minua asia kiinnostaa kovasti.


Kommentit

  1. Olen todella kiinnostunut aiheesta ja ajattleinkin etsiä tuon kirjan heti käsiini.
    Itse meditoin ja mietiskelen se auttaa selkeyttämään ajatuksia ja ratkoo kiperiäkin pulmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vähän hieno juttu! Itseäni kanssa nämä kiinnostaa kamalasti ja tällä olen kanssa pyrkinyt tuohon samaan, mihin sinä meditoinnilla, että saa ajatuksiaan selkeäksi ja just että kestää sen kiperän hetken pulmat myös:)

      Pst. Meillä on paljon samoja kiinnostuksen kohteita :)

      Poista
  2. Poistettu kommentti oli Tupulle vastaus joka ensin tuli itsenäisenä kommenttina tuohon näkyviin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta ja noista jakamistasi vinkeistä! Meillä on töissä ollut todella kova kiire johtuen tästä vallitsevasta tilanteesta ja tulee tehtyä pitkiä työpäiviä ja normaalia pidempiä työviikkoja. Kun vielä kaiken lisäksi tekee pelkästään etätöitä, jää työasiat helposti päähän pyörimään. Pitääkin testailla noita sun vinkkejä ja jos oikein innostuu, niin lukaista vaikka joku aiheesta kertova kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Voi ei kuulostaa kyllä todella hektiseltä sun työ tällä hetkellä. Näihin tilanteisiin on kyllä ihan omiaan tämä tietoinen läsnäolo, kannattaa kyllä kokeilla... tämä sopii ihan tilanteeseen kun tilanteeseen käytettäväksi. Mielikuvitus on vaan rajana:)

      auttaa jotenkin päästämään irti siitä kiireestä ja paineista. Tuohon vielä lisään että jos se kiire tuntuu vaikka mahassa tai selässä siinä kun harjoitetta tekee, niin siinä voi vaan todeta että okei tuntuu vatsassa tämä kiire ja jatkaa sitä tietoisena olemista ilman että jää kovasti pohtimaan tuota tai jos jokin ajatus tulee kesken kaiken niin antaa sen vaan tulla ja sitten ajattelee että päästää sen ajatuksen semmoisena nyt menemäänkin... mulla ainakin tämmöiset toimii niin ettei sitten ala keskittymään siihen johonkin muuhun kun koittaa olla vaan siinä hetkessä:)

      Alkuun ajatukset saattaa jokseenkin karkailla, mutta se helpottuu siitä ajan kanssa:)

      Toivottavasti tämä helpottaisi stressin jne. Jaksamista<3

      Poista

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina:)