Ruutu/peliaika lapsella- Kasvatusta osa 4

Näillä peleillä ei ole aikarajoja
Oikein hyvää lauantaita sinulle =)



Lukijan toive aihe! Ruutu/peliaika lapsella, kuinka näitä olemme ratkoneet?. Tämä on meille aikuisille nykypäivänä hankalakin valvottava, jos lapsella on omassa takanaan pelejä ja tablettia sekä mahdollisia muita alustoja kuten oma puhelin.

Teinin peliaika

Miten meillä tämä on hoidettu? Teinimme ulkoilee ja liikkuu paljon, joten hänen ruutuaikaa en ole lähtenyt enää rajoittamaan, ennen oli toisin. Hän on siis saanut vapauksia iän myötä. jos yöt menisi ruudulla, niin silloin keksisimme siihen keinot, mutta nyt ei ole ollut tarvetta enää. Toisinaan käymme viikonloppuisin sanomassa, että olisi aika mennä nukkumaan, jos pelit venähtää.

Eskarin peliaika

Eskarimme taasen olisi paljonkin pelaamassa ja katsomassa videoita. Hänelle olemme asettaneet selvän kellonajan, jolloin on peliaika, jotta ei kysele kokoajan, voisiko pelata voisiko katsoa videoita, on tylsää, ei ole tekemistä, voiko pelata. Normaalioloissa peliaika on eskarista tulon jälkeen, kun on syönyt ensin välipalan. Nyt poikkeusaikana meillä on ollut kaksi tunnin pätkää peliaikaa. Toinen on kello 12 ja toinen on kello 18. Pelaaminen tapahtuu meidän olohuoneessa, tai teinin huoneessa, jos teini on paikalla ja hänelle käy.

Kuka valvoo?

Meillä on tätä varten toinen munakello. Munakello laitetaan päälle, kun peliaika alkaa ja se kun soi pelit loppuu, oli mikä tahansa tilanne pelissä sillä hetkellä menossa. Kysymyksiä tosin tulee, että kun tämä ja tämä on kesken, siihen vastaus on että seuraavalla pelikerralla sitten. Jos tuosta alkaa armoton vääntö ja raivoaminen, niin seuraava pelikerta on peruttu.

Miksi olohuone/teinin huone


Tähän yksinkertainen selitys on se, että niin monet pelit jo tapahtuvat netissä muiden kanssa pelaten, niin minusta lapsen pelaaminen on mukavaa ja pidetään se sellaisenaan. Ikinä ei tiedä ketä netissä on, joten suojaan lasta tällä tavoin niin nettikiusaamiselta kuin vaaroilta, joita netti on pullollaan. Samalla voin tarkkailla tilanteiden kehittymistä, jos tunteet kuumenee, niin pelaaminen loppuu siihen, tämä siksi koska pelaaminen on hauskaa, jos se aiheuttaa suuttumusta ja kiukkua ei se enää ole hauskaa ja silloin on lopetettava meillä pelaaminen. Välillä liikaa tunteisiin meneminen aiheuttaa seuraavan päivänkin pelien menetyksen. Tosin tätä tapahtuu harvemmin, mutta on olemassa oleva vaihtoehto ja otetaan käyttöön tarvittaessa.

Taapero ja ruutuaika

Taapero ei vielä ymmärrä peleistä mitään, joten hänen kanssaan emme vielä paini näiden kysymysten äärellä. Kun hän tulee siihen ikään että osaa pyytää pelaamista, hän tulee saamaan yhden peliajan viikossa, kun se sujuu moitteetta ja pelaamisesta ei tule se ainut kiva juttu, niin saa toisen peli ajan viikossa. Eli iän myötä kasvaa oikeudet tähänkin. Lasten ohjelmia saa katsoa, meillä aika usein taustalla pyörii jokin, mutta teemme niin paljon kaikkea päivän aikana, että ruutuaika jää aika pieneksi kumminkin.

Viime kasvatus tekstissä kulutimme jäähypenkkiä. Sen pääset lukemaan tästä: vihastuttava-jaahypenkki-kasvatusta-osa 3


Miten teille nämä asiat on ratkaistu?

Kommentit