Kestovaipat vai kertakäyttöiset?

Hei sinulle sinne ruudun toiselle puolen.

Ajattelin avata suuren vaippakysymyksen/keskustelun. Luulen, että riitelen itsekseni aiheesta, joten tule ihmeessä mukaan, ettei minun yksin tarvitse =) Ei vaiskaan. Mutta itse sanoisin, että otsikkoni oli aika kompa, koska mielestäni nämä kaksi ei sulje pois toistansa, eli ei ole vain joko tai. Jos kestoilet, et voi käyttää kertakäyttöisiä. Jos käytät kertakäyttöisiä, et voi kestoilla. Ajatus on mielestäni aika outo.

Minun mielestäni kaikki tekee ihan just niin kuin itsestä tuntuu hyvälle ja miten paljon pyykkiä on valmis pesemään =) Minäpäs kerron miten me olemme tehneet kunkin lapsen kohdalla.
Kuorivaippa sisältä

Ensimmäinen lapsi EI kestoja

Tällä olisi todella hyvä ollut olla kestot! Jälkiviisaus se lienee sitä parasta viisautta. Meillä siis hän oli se joka oli todella allerginen kaikelle, muuten myös sinisille vaatteille (joo sinisessä värissä on jotain, joka helposti allergisoi, olin unohtanut jo tämän). Hän myös oli kaikille muille vaipoille allerginen paitsi yksille. En ala merkkiä tässä sen enempi avaamaan. En kumminkaan ollut nähnyt kenenkään käyttävän kestoja tai kuullut puhuttavan. Tuohon aikaan ei ollut yleistä siis, joten en minäkään kestoillut.
Neliskanttisia imuja, pehmeitä


Toinen lapsi EI oikeastaan kertakäyttöisiä

No niin, kestoilusta olin ottanut selvää, olin tutustunut erilaisiin kestovaippoihin, kuoriin, imuihiin ja olin metsästänyt vaippoja vähän joka kokoluokkaan valmiiksi jo useita useita kappaleita. Mietin että tämä lapsi ei ainakaan allergisoidu vaipoille.

Aloitimme kestoilun heti kotiin päästyämme ja huomasin tosi nopeasti että miten helppoa se on ja miten pesuun, kuivatukseen jne, tulee tietty rytmi ja se ei aiheuta mitään sen ihmeellisempää. Meillä oli myös aina kertakäyttövaippoja saatavilla, koska jos halusi ne laittaa, niin sitten laittoi tai jos mies tunsi hankaluutta kestoiluun, niin laittaa sitten kertakäyttöiset. Eli rennoin ottein mentiin. Mutta harvassa oli ne kerrat, kun kertakäyttöisiä käytettiin, eli voisi sanoa että lähes 99 % mentiin kestoilla.
Kuorivaippoja


Mielestäni myös luontoa säästävä oli se tässä, että ostin myös käytettyinä hyväkuntoisia kestoja, noin niiden ikään saadaan paljon enempi, kun kiertää useammalla lapsella (oikealla hoidolla kestoja voi kyllä mielestäni ostaa/myydä eteenpäin). Tässäkin kun miettii maalaisjärjellä, että jos kerrankin käytät kestoa vaikka viikossa niin onhan se yksi vaippa vähemmän sinne roskiin.

Toki pyykinpesu jne. kuluttaa luontoa myös, mutta jos joku haluaa sen kerran viikossa käyttää kestoja ja ajatella sen olevan vihreämpi teko, niin mielestäni se on ihan hyvin ajateltu ja sillein saa ajatella. Ei voi teilata, että pyh, mitä se auttaa. Totta kai sekin auttaa. Ja jo ajatuksena todella tärkeä, vaikka se ei tekona olisikaan  iso, niin pienistä puroistahan aina kaikki isot asiat muodostuvat. Vai mitä =)

Kolmas lapsi Vähän sitä sun tätä

Hänelle pesin kaikki valmiiksi odottamaan ja tein nippuja vaipoista, laitoin paketit kuntoon, niin ettei tarvitse kun vauva enää lisätä siihen =) Mutta miten kävi? Minulla olikin ihan erilailla työtä, kun minulla oli yritys, sitten oli vähän sitä sun tätä ja niin päin pois, niin koin jotenkin helpommaksi sen kertakäyttö vaippailun. Vaikkakin kokeilimme myös kestoilua, mutta meidän neiti ei pitänyt yhtään niistä. Saman tien jos pienetkin pissat tuli, tyttö oli sitä mieltä että hyi apua, nyt ei voi enää liikkua ja vaippa on vaihdettava ihan just nyt heti.
Vaippoja tarvikkeineen, on kuoria, allinone ja villasia housuja jne jne.

Tuo johtui varmaan ehkä siitä, että käytimme tosiaan alussa kertakäyttöisiä, tai näin asiaa mietin, että lapsi kerkesi oppia siihen kertakäytön hyvään puoleen, eli tuntuu kuivalle, vaikka ei sitä ole. No, olen matkan varrella aina silloin tällöin käyttänyt kestoja, mutta todella vähän, ehkä häpeällisen vähän siihen nähden kuinka paljon minulla noita on! Minun ei olisi tarvinnut ostaa yhtäkään vaippaa ei kertakäyttö, eikä sen enempi kestoakaan.

Nyt sitten, kaivoin esiin nuo isommat kestot. Taaperomme on 1.5v ja hän on alkanut kertomaan milloin alkaa suolistossa tapahtumaan ja milloin on pissat tulossa, eli hän tunnistaa hätää. Samalla tässä on kesä tulossa, niin mietin, että kestoillaampa nyt sitten. Hän ei pidä jos on märkää ja tunnistaa vessahätää, niin josko me oppisimme tai ainakin voimme rennosti harjoitella kuivaksi. En siis paineita ota, enkä pakota oppimaan, tai niin että nyt sitten kuivaksi, vaan jos oppii, niin oppii. Jos ei opi, niin josko tottuisi kestoihin =)
Perus harsot ovat hyviä kestoilussa

Molemmissa on siis puolensa. On taloudellista käyttää kestoja, samaten se säästää luontoa. Iholle kangasvaipat ovat todella hyvä ratkaisu ja näissäkin on saatavilla luonnon materiaaleja, jos on taitava käsistään, niin näitä voi tehdä ihan vaikka itsekkin ja juuri sen kuosisena kuin itse haluaa. Roskapussit ei ole aina täynnä, ainakaan vaipojen vuoksi.

Hermoja saattaa säästää kertsikat ja pyykkäämistä siinä samalla. Helppoahan se on vaan laittaa se vaippa käytön jälkeen roskiin. Kyläillessä ja pidemmällä reissulla ei tarvitse miettiä miten vaipan pakkaa, jotta sen saa kotiin ilman homehtumisen vaaraa/hajuhaittoja. (näihin keksii kyllä ratkaisut, netissä on vinkkejä)

Tottumuskysymyksiä nämä on, kolmannen kohdalla minäkin olisin varmaan sen ajan löytänyt ja energian kun ei tuo mitään rakettitiedettä suinkaan ole =) toisinaan voi mennä sieltä mistä itsestä hyvälle tuntuu ja me menimme nyt näin.

Mites teillä?


Kommentit