Vinkkejä lapsiperheen ruokahuoltoon.



Hei vaan!

Olen aikaisemminkin sanonut, että mikään ei ole kiukkuisempi kuin nälkäinen lapsi, tämän allekirjoittaa varmaan aika moni vanhempi. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin alkaa miettimään ruokaa silloin kun sen pitäisi olla kohta jo tarjolla, tai olisi kiire kauppaan että ehtii valmistamaan sen ruuan. Silloin nautinto ruuan valmistamisesta on mennyt aikaa sitten kun vieressä on kiukkua, hoputtamista ja kiirettä.

Omaa arkeaan voi helpottaa ihan kamalasti kun suunnittelee ruokahuollon jo ennalta. Niin että on itse kylläinen, on itselle sopiva aika suunnitella ruokalistaa ja sitä ei tarvitse alkaa valmistamaan heti vaan vasta vaikka seuraavalla viikolla. Minullakin on nyt kolmeksi viikoksi ruuat jo suunniteltu valmiiksi, kun minulla on ollut sellaisia hetkiä että on ollut hyvä suunnitella ruoka asioita.

On huomattavasti helpompaa alkaa tekemään sitä ruokaa, kun sinulla on jo ainekset jääkaapissa hankittuna. Olet käynyt kaupassa lauantaiaamuna, sunnuntaiaamuna, tai milloin sinulle itsellesi se sopi parhaiten ja milloin sinulla oli sellainen sopiva hetki kaupassa käyntiin. Olit kirjoittanut kauppalistaa pikkuhiljaa kun sinulla oli sopiva hetki ja kirjasit listaan ne tuotteet joita tarvitset suunnittelemiisi ruokiin. Kuulostaa aika simppeliltä eikö? Kun ottaa tavaksi, niin sinulle siitä muodostuu rutiini joka hoituu yhtä helposti, kun hampaidenpesu.

Vaihe 1
Mitkä on teidän periaatteet ruuassa? Meillä on että yksi-kaksi kasvisruokaa per viikko, kalaa yksi tai kaksi kertaa viikossa, loput voi olla mitä vain. Meillä on yksi ruokarajoitteinen, jolla on gluteeniton ja fodmap ruokavalio mukailtuna. Yksi henkilö jolle ei sovi raaka porkkana eikä pähkinät/manteli.

Vaihe 2
Lähden listaamaan ruokia mitä en ole hetkeen tehnyt, tai mitä voisi olla tulevalle viikolle tarjolla. Tarvitsemme 7 ruokaa, joista iltaruuasta jää lounaalle seuraavaan päivään. 
  1.  Nakkikastike ja perunamuusi (tässä kohti pohdin, että ostan popsin isovitosen. Siitä jää toinen paketti, voisin tehdä toisen nakkiruuan siitä toisesta puolikkaasta). 
  2. Nakkikeitto 
  3. Kasvislasagne 
  4. Soijarouhepyörykät ja pasta (Nyt on kasvisruokapäivät paketissa)
  5. Lohikiusaus 
  6. Kanakastike ja riisi 
  7. Uunikala ja perunat/muusi

Vaihe 3
Näin, nyt minulla on seitsemän ruokaa, sitten alan miettimään reseptiikkaa ja mille päivälle minkäkin ruuan sijoitan. Samalla kirjoitan reseptiä ylös toiselle paperille, josta sitten muodostuu kauppalistaa kun sitä kokoan.

MA: Kasvislasagne (päätän että teen vain yhden lasagnen niin teen maanantaina sen jolloin mies ei ole kotona, jolla on ruokarajoitteita)
TI: Nakkikastike ja muusi, (eilen oli kasvis, niin otetaan tähän kohti nakkiruokaa jo siksikin, että teinillä on palokunta harrastus ja on tosi nälkäinen, kun tulee treeneistä)
Ke: Lohikiusaus
To: Kanakastike ja riisi (tässä pitää muistaa että mies tulee kotiin, sillä on yleensä aika kova nälkä joten ruokaa pitää tehdä paljon)…

Tätä rataa menee minun ajatukseni. Sitten siihen reseptiikkaan eli vaihe 4 

1. eli nakkikastike:
Nakkeja
Sipuli
Voita
Perunoita

2. Nakkikeitto:
Nakeista toinen puoli
Purjoa
Perunaa
Porkkanaa

Näin käyn läpi jokaisen ruuan että mitä meinaan laittaa, siitä on helppo sitten katsoa mitä aineita tarvitsen ja kerätä ne sitten kauppalistalle. Vihko on tähän kätevä, yksi aukeama yhdelle viikolle, jolloin voin katsoa ruokaa laittaessani että meinasinko käyttää yhden vai kaksi ruokakermaa, mitä kasviksia olin suunnitellut tähän jne.

Saattaa äkkiseltään kuulostaa työläältä kokonaisuudelta, mutta helppo kun tähän tottuu ja tästä on helpotusta sitten kun sitä ruokaa pitää alkaa valmistamaan kun tämän on suunnitellut jo kerran. Minä ainakin vaihtelen mm. kanapastan ohjetta niin kuin monien muidenkin ruokien, teen monesti ihan eritavalla samaa ruokaa, jotta vaihtelevuus pysyy yllä. Senkin vuoksi on hyvä kirjoittaa ylös jotta muistaa kuinka meinasi tällä kertaa valmistaa jonkin ruuan.

Kannattaa katsoa päiväykset huolella, mihin asti tarvitsee säilyä ja jos on huonommalla päiväyksellä niin kannattaako pakastaa tuote, vai kannattaako/voiko listaa muokata niin että vaihtaa joidenkin ruokien paikkaa?. Kannattaa miettiä myös välipalat, aamupalat iltapalat, että on tarjolla sitten niillekin syötävää, muusista tekee hyvin rieskat, yksi ylimääräinen punainen maito tai kauramaito niin voi keittää maitopohjaisen puuron jollekin iltapalalle, hedelmiä, kasviksia ja vaikka jugurttia, onhan muroja tai mysliä, aamupaloille?

Toivottavasti saat napattua vinkkiä. Jos ei jaksa suunnitella, niin minulla on blogissani paljon ruokaviikkoja, joissa on valmiita suunnitelmia, niin ota vaikka sieltä talteen tai inspiroidu=) Mukavia hetkiä ruokien suunnitteluun ja helpompaan ruuan valmistamiseen =)




Kommentit