Kotivara vs hamstraaminen


Hei vaan sinulle Perjantaihin.

Voihan Koronaviirus! Kaikkialla uutisoidaan nyt Koronaviiruksesta, sen leviämisestä ja joissain lähteissä kehotetaan ihmisiä varautumaan mahdolliseen karanteeniin tai sairastumiseen ostamalla ruokia kotiin muutamista päivistä viikkoon omiin tarpeisiin.

Varautuminen on hyväksi, on hyvä että ihmisillä on ruokaa kaapeissaan, mutta nyt jo oli eilen torstaina aamusta nähtävillä kaupanhyllyillä paljon vajetta. Tänään perjantaina uutisointia on ollut tyhjistä hyllyistä ja hamstraamisen isosta ongelmasta. Ihmiset hamstraavat helposti vähän ylimitoitetusti ruoka-aineita kaappiinsa, vähän jopa turhan itsekkäästikin. Kuvia leviää maailmalta kun ihmiset hamstraavat ruokaa ja mm. wc-paperia. Meillä on aina se viikko kauppa, jolloin meillä on aina viikoksi ruuat, ja lisäksi kuiva-aineita, säilykkeitä ja pakasteita, löytyy kotoa jonkin verran.  Jos oikein huonosti kävisi, niin kaappien antimista voisin taikoa jos jonkinmoista hätävararuokaa joiksikin päiviksi.

Minä en aio ostaa erityistä hätäpakettia, vaan menemme aivan normaalisti, pitäen silmällä sen, että myös kuiva-aineita ja sen sellaisia on ja jos jokin tuote on melkein lopussa, tai lopuillaan, niin ostamme nyt sitten vähän ennakkoon sen. En ala ostamaan eineksiä, enkä puolivalmiita (hernekeitot, pastapussit) ihan vaan siksi, että jos ei päästä kauppaan.

Vettä kehotetaan joissain kirjoituksissa myös ostamaan, en kuitenkaan ajatellut sitä ostaa, koska jos niin kävisi että tämä maailma pysähtyisi ja vettä ei raanasta tulisi, niin osaan mennä lähteellekin sitä pulloihin hakemaan.
  

Olin kumminkin vähän kaukaa viisas, kävin eilen torstaina aamusta tekemässä puolikkaan viikkokaupan, eli ostin osan tarvikkeista, koska arvelin että jotkin tarvitsemani tuotteet saattavat loppua aika nopeasti kaupoista ainakin tilapäisesti. Laitan listan alle mitä ostin, sulkuihin laitan jos on pieni varautuminen, mitä tarvitsen mutta en välttämättä heti ensi viikon ruuissa.
Sulatejuusto
Juustoraaste
Mozarellapallo
Riisimaito
Kauramaito x2
Maitoa 1,5l oli aika huono päiväys nyt maidoissa
Muroja
Perunajauhoja (tätä ei ollut enää kamalasti jäljellä)
Kaurahiutale (tätä oli jonkin verran, mutta meillä menee paljon leipomisiin ja puurona)
Vehnäjauhoja 4kg, huomautan että tämä on minun joka viikon jauhomäärä osto
Mangosose 100 % Hedelmää
Yrttimaustettu tomaattimurska 1prk (tämä on hätävara)
Ananaspaloja säilykkeenä x2
Wok-vihannekset (tämä on hätävara, mutta meillä menee paljon näitä)
Vihannessekoitus (tämä on hätävara, mutta käyttöön tulee)
Herne-Maissi-Paprika (tämä on hätävara, mutta käyttöön tulee)
Jugurtti 1l purkki
Ylikypsä saunapalvikinkku leikkele
Appelsiinia
Mango
Kananmunia
Banaania
Voi
Kanan ohut Fileeleike
Pitkäjyväinen riisi 2kg (tätä oli enää vähän, noin yhdeksi tai kahdeksi ruokakerraksi, joten ostin jo uuden. Ostan aina 2kg pussin)
Nuudeli missä useita levyjä(ostin ennakkoon, eli hätävaraksi voi laskea)
Riisinuudeli missä useita levyjä (Ostin ennakkoon, eli hätävaraksi voi laskea)
Makarooni x2 pss(ostin ennakkoon, tämä myös hätävaraksi voi laskea)
Lasagnelevyjä

Hinnaksi ostoksille tuli hieman yli 50e, kaikki tarvikkeet, jotka ostin, on siis tulossa ennemmin tai myöhemmin käyttöön.  Ne tuotteet, joissa on sulut perässä, niin ne on ostettu aikaisemmin kuin tarvetta, jotta on se varautuminen siihen että emme pääse kauppaan. Ostamme tavallisestikin jonkin tai joitain tuotteita varalle, eihän koskaan tiedä vaikka milloin tulee ruokavieraita, ollaan kipeänä, ollaan nälkäisempiä kuin normaalisti tms.

Mitä vielä ostin sitten Perjantaina? No loput normaaliruokatarvikkeet, tuoreita vihanneksia, maitotuotteita ja pesuaineita, jotka ovat lopussa.  Ostimme yhden nakkipaketin ja lihapaketin pakkaseen normaalin lisäksi. Sen kummemmin ei meidän viisihenkinen perhe aio varautua.

Toivoisin niin kovasti, että ihmiset eivät menisi paniikkiin ja alkaisi keräämään kaupanhyllyiltä kaikkea mahdollista, koska jos kaikki muistaisi että vain omiin tarpeisiin vaikka viikoksi tai vähän reilu viikoksi. niin meille ei syntyisi tänne paniikkia tai ongelmatilanteita. Lumipallo kun lähtee vyörymään, niin se kasvaa mennessään. Paniikki lietsoo paniikkia ja tyhjät hyllyt kaupoissa on varma tapa lietsoa ihmisiin paniikkia lisää. Ollaan viisaita ja koitetaan selvitä tilanteesta mahdollisimman rauhallisesti. Korona tekee ikävä kyllä kovasti laajaa tuloaan, osa meistä kuolee, se on myös selvää, mutta edes kaupan hyllyjä tyhjentämällä emme voi estää tilannetta.

Meidän perheessä on yksi lapsi joka kuuluu riskiryhmään lähipiirissä useampia, sen puolesta olen hiukan huolissani, mutta nyt en voi muuta kuin toivoa, että kaikki kääntyy parhain päin ja pitää maalaisjärki päässä. Muuta en osaa tässä kohti oikein sanoa. Jumala olkoon kanssamme.

Kommentit