Leipäpostaus- Vakavaa puhetta leivästä

Hei vaan.

Ah suomalaiset ja leipä. Sitä on saatava aamupalaksi, välipalaksi, iltapalaksi ja jos oikein hiukoo niin vielä yöpalaksikin, ilman ruokaa, ruuan kanssa ja jopa ruuan tilalla. On lounasleipää lämpimistä leivistä puhumattakaan. Kun tulee kahvivieraita, niin luontevaa on heille tarjota voileipää kera kahvin tai teen. Toiset elää pelkällä paahtoleivällä.

Leipä on oiva lusikka hyvälle kastikkeelle, dipattavaa keitoissa, etenkin tomaattikeitossa tai muissa tomaattipohjaisissa ruuissa. Mikä onkaan parempaa kuin ruisleipä nakkikeiton kanssa. Jotkut eivät syö leipää lainkaan. Toiset syö sen täysjyväisenä toiset vaaleana, toiset syövät vain ruisleipää. Toiset syövät vähähiilihydraattisesti ja tekevät Heikkilän ohjeella siemenleipää. (myös minä kun VHH kuureilla olin) Toiset ovat allergisia tai muuten vaan välttelevät viljaa ja syövät leipänsä gluteenittomina. Hetken aikaa kaupoissa oli jopa karppileipää, tätä en koskaan maistanut, mutta eipä näytä hyllyiltä enää löytyvän, ei ilmeisesti ollut myyntivaltti.

Päätin oikein kokonaisen postauksen antaa tuolle meidän mielipiteen jakajalle, joka koskettaa, joitakin jopa oikein vihastuttaa. Tunteet kuumuvat leipä hyllyillä, toisilla siksi kun lempi leipä on lopussa, toisilla siksi kun edellä kulkeva vei juuri sen viimeisen pussin, leipää jota päätit juuri nyt testata itsekin. Toisilla siksi koska eihän leipää voi syödä sitten mitenkään. Osalla vain sen vuoksi että ikinä ei ole hyviä päiväyksiä leipäpusseissa, ellet satu juuri oikeaan aikaan kauppaan.

Meillä minä olen ratkaissut leipä asian näin: Teen gluteenitonta leipää meidän allergiselle, olen oikein siihen reseptin hionut mieleiseksi, on sämpyläohjetta on vuokaleipäohjetta, joilla saa mieleisiä.Tällä taktiikalla voi olla vakuuttunut siitä, että leivän syöjä ei tarvitse leivän syötyään litraa vettä kyytipojaksi ja edelleen kaikki kosteus on haihtunut suusta leivän mukana ja suu tuntuu saharan hiekka autiomaalta. Toisilla gluteenittomilla leivillä on tämmöinen ominaisuus, tiedoksi niille, jotka eivät ole kosketuksissa olleet gluteenittomien tuotteiden kanssa.

Teen meille ei allergisille ruisleipää, hapanjuurileipää ja sämpylöitä. Vaihtelen sämpylöissä ohjeita, jotta ne olisi mahdollisimman monipuolisia ja maukkaita eikä niihin kyllästyisi vaikka toisinaan eskari sanookin että "äh taas teit sämpylöitä" mutta maistettuaan toteaa kuinka hyviä ne onkaan.

Ruisleivän teen ilman hiivaa pelkkään juureen, vaalean hapanleivän teen niin että laitan juurta ja 1 tl kuivahiivaa, koska muutoin olen saanut aika tiivistä liebuskaa aikaiseksi, kuohkea leipä on huomattavasti parempaa ja maistuvampaa..

Mutta ostanko leipää? En ole ostanut enää sitten kesäkuun yhden yhtä pussia valmista leipää. Olen toki saanut muutaman kerran tuomisiksi kaupan leipää, olemme joko pakastaneet tai syöneet.. Meillä eskari kaipaisi kovasti välillä lemppariaan iso paahto vehnäleipää, mutta aina unohdan sen ostaa, sen voisi pakastaa ja tarpeen tullen laittaa suoraan pakkasesta paahtimeen.

Fanaattinen en siis leivän suhteen ole, totean vain näin lopuksi "leipä on leipää". Jokainen tyylillään, omalla maullaan ja omilla täytteillään, siitähän keksisi uuden postauksen ja saisi väännön aikaan, kun kysyisi: Kumpi ensin juusto vai kinkku ;)

Kommentit