Vehnäjuurileipä - sen kaiken vaivan arvoinen, ohje vaiheittain

Hei vaan.

Olenkin kertonut että leivon nykyään meidän leivät itse. Olen hurahtanut kaikkeen leipäkokeiluun ja varsinkin ruisleivän leipominen on ollut hauska projekti ja se on alkanut onnistumaan todella hyvin!

Päätin että kokeilen vehnäjuurta, joka on kuulema vähän haastavampi. Joskus aikaa sitten kerran kokeilin ja leivästä tuli hyvää. Pakastin juuren ja sinne se jäi jonnekin pakastimen pohjille...
Monista vaiheista huolimatta tämä juuren teko ja siihen leivän leipominen on oikeasti aika helppoa. Hyvin jännittävää että millainen lopputulema, koska jokainen leivontakerta on aina erillainen.

En ole taikinajuuriekspertti, että en tiedä aiheesta kamalasti, mutta jos maku oli kohdillaan, niin kyllä se varmaan aika oikein meni, tai ainakin meidän perheelle sopivalla tavalla =) Jotenkin en löytänyt minulle sopivaa tapaa tehdä juurta, joten tein sen niin kuin itse ajattelin siitä hyvän tulevan. Kaikki oli jotenkin monimutkaisen oloisia tai poisheitetään x-määrä tms. En halunnut alkaa heittämään mitään pois enkä liian isoa juurta halunnut myöskään.

Päätin että teen rennoin ottein uuden juuren, jos epäonnistuu niin  heitän sen sitten pois, jos onnistuu leivon leivän. Aloitin juuren 3.9. niin että laitoin 2,5 rkl vehnäjauhoja ja 2,5rkl vettä lasipurkkiin, laitoin kelmun päälle ja jätin huoneen lämpöön. Seuraavana pöivänä laitoin 3 rkl ja 3 rkl (vettä toinen jauhoja), Taas sama homma, jätin siihen huoneenlämpöön. seuraavana päivänä taas sama ja taas jne. kunnes tänään 8.9 laitoin 1dl ja 1 dl jätin huoneenlämpöön ja alkoi sen verran kuplimaan ja minun kädet syyhyämään, että leivoin leivän...
Vaihe1

Otin n.2dl juurta lasipurkista  taikinakulhoon
laitoin 4dl vettä
laitoin n. 2tl suolaa
Lirautin vähän öljyä loppuvaiheilla

laitoin monitoimikoneeseen taikinakoukun ja laitoin masiinan päälle, lisäilin vehnäjauhoja hiljakseen niin että alkoi muodostumaan taikinaa. Jätin taikinan hyvin löysäksi, mutta kumminkin niin paksuksi että pienellä vaivalla olisi saanut pallon tehtyä.

 Annoin koneen jauhaa varmaan 6-10 min, eli vaivautin taikinaa reippaasti, kunnes alkoi selviä säikeitä muodostumaan (seitin näköisiä taikina suiroja meni reunoilta koukulle.)

Olin päättäyt että jätän taikinan huoneenlämpöön seuraavaksi aamuksi ja paistan leivän vasta aamulla, mutta en malttanut odotella, halusin päästä maistamaan onnistuiko juuri =) Tunnustettava on. Laitoin uunin 250c ja sinne laitoin padan lämpiämään, kun uuni oli valmis laitoin taikinan pataan ja kannen päälle ja uunin 225c paistoin 40 min. otin kannen pois ja jatkoin paistamista kunnes pinta oli ruskistunut ja tässä meni aikaa yllättävän kauan, ehkä 15-20 min?

Vaihe2
Mitä lopulle juurelle tein? Laitoin sinne takaisin 1dl vettä ja  1dl jauhoja, suljin lasipurkinkannen ja laitoin jääkaappiin odottamaan uuden leivän tekoa =)

Kaikenkaikkiaan leivästä tuli oikein ihanan makuinen, hieman on vielä tiivis, kun on niin tuore juuri luulen ainakin johtuvan siitä.

Hiivaa olisi voinut lisätä, mutta en halunnut, sinä voit laittaa jos haluat vaikka 2tl kuivahiivaa. Tai voit kestää tiiviyden kuten minä ja leipoa juurella niin että se muovaantuu oikeanlaiseksi ja leivästä alkaa tulla ilmavaa.

Maku on todella hyvä! sisus oli pehmeä ja kuori niin rapea että naapurissakin varmaan kuulisivat vaikka omakotitalossa asumme että leivänkuori rapsahti =) Kaiken vaivan arvoista todellakin. Suosittelen, menee leipä ihan nextille levelille isolla L:llä!


Vaihe3


Valmis leipä hieman tiivis mutta maku ratkaisee


Kommentit