Ruokaviikko, vinkki kuinka aloittaa ruokalistojen suunnittelu

Hei vaan täältä sairastuvalta!

Pakko myöntää Flunssaa pukkaa päälle vaikka kuinka koitan työntää sen pois.

Kirjastossakäynti
Kävimme tällä viikolla harjoittelemassa eskarin kanssa kuinka lainoja uusitaan. Otimme muutaman satukirjan matkaan ja minä otin itselleni pitkästä aikaa kirjan: Cookson: Salainen ystävä. Välillä sellaista hömpänpömppää. Sisäinen romantikkoni tarvitsee selvästi ruokaa. =) Olemme lukeneet lasten kanssa illtaisin nyt sellaista jotakin muumikirjaa, jossa on monta satua, pitkiä tarinoita aina ovatkin saaneet kun yksi satu on kirjassa aina aika pitkä. Lieneekö syy valintaan eskarilta =)

Kinkkupiirakka
Matkaani tarttui myös kolme askartelukirjaa, jotka ovat tarkoitettu lasten kanssa askarteluun, nyt kun syksy tekee tuloaan niin ompa jotakin puuhaa sadepäivien varalle ja muutenkin välillä on kivaa askarrella, niin haen inspiraatiota nyt noista kirjoista, kaikkea kivaa löytyikin mitä meinataan syksyn mittaan toteuttaa ja kokeilla.

Ruokaviikkohan näytti tältä: (viime maanantain kauppakassipostauksessa on kuvankera ostot)

Herukkapiirakka
Maanantai
AP: Kaurapuuro, kinkku, muna
L:Juustomunakas ja kasvikset
VP: Herukkapiirakka, jäätelö, leipä ja jääsalaatti
IR: Seiti-Sulatejuustokastike, riisi ja perunat, salaatti
IP: Riisipuuro, porkkanatikut

Tiistai:
AP: Maissihiutaleet, ruisleipä, paprika
L: Seitikastike, perunat ja riisi
VP: Mansikkakiisseli, hedelmä
IR: Palermonpasta muunneltuna olikin Kalervonpasta tai Kalervo kastaa =) Taipui moneksi meillä
IP: Kiisseli, perunarieskat, juusto
Seiti-Sulatejuustokastike

Keskiviikko:
AP: Puuro, hedelmä, kananmuna
L: Palermonpasta
VP: Sämpylät, kurkku, romaatti, meetvursti
IR: Jauheliha-Kukkakaalisoselaatikko, salaatti
IP: Mansikkarahka, paprika, kinkku ja sämpylät

Torstai
AP: Piti olla aamiasisämpylät, oli kaurarieskat, juusto, hedelmä
L: Jauheliha-Kukkakaalisoselaatikko, salaatti
VP: Rahka, porkkanatikut, sämpylät
IR: Tomaattikeitto, ranskalainen patonki
IP: Patonki, kinkku, paprika, tomaatti, kaakao

Perjantai:
AP: Mysli, jugurtti, hedelmä
L: Tomaattkeitto ja leipä
Kasvislasagne
VP: Kinkku-Mozzarella-ananas-tomaatti piirakka
 IR: Koskenlaskijan kasvislasagne, salaatti

Lauantai: Hitaasti haudutettu lihakastike ja perunat
Sunnuntai; Pyttipannu johon lauantain kastiketta mukaan

Lauantaista ja perjantaista
Perjantaisin meillä on aina viikkosiivous niin myös eilenkin, on mukavaa aloittaa viikonloppu kun on siisti koti. Meillä on myös karkkipäivä ja samalla yleensä laitamme sipsiä ja dippiäkin tarjolle, jollon ollaan koko porukalla ja napostellaan viikonloppuherkkuja =) se jotenkin jakaa arjen ja viikonlopun meillä, eihän se aina tarvitsisi syötävää olla, mutta siitä on vaan meille tullut tapa.
Sämpylöitä

Nyt on ihanaa kun vauva on päikkäreillä, sain  omaa aikaa, jolloin kirjoitan tämän postauksen. kun tämäon valmis lähden tekemään iltaruuaksi lihakastiketta, se on todella hyvää, harmi kun on flunssa, niin sitä ei niin maista niin hyvin... no mutta muu perhe nauttii varmasti ja jos itsekkin jotain maistaisi. Teen kastikkeen naudan ulkopaistista.

Ruokalistojen suunnittelun aloitus
Kannattaa miettiä ja kirjata ylös kaikki ruuat ja välipalat/iltapalat/aamupalat, joita mieleen tulee ja mielellään oikein paljon. Käy katsomassa reseptejä ja mieti mitä teidän perhe voisi syödä tai mitä voisitte kokeilla. Meillä oli jossain vaiheessa sellainen että yksi uusi ruoka viikossa oli testissä, arvioimme sen koko perhe että meneekö jatkoon vai ei. tavallaan äänestettiin. Se oli hauskaa yhteistä puuhaa myös samalla. Eli sen jos tekee tavallaan leikkinä/pelinä "jatkoon- ei jatkoon" niin lapsetkin ovat aika kivasti mukana maistelemassa uutta. Saavat olla tuomareina... Edelleen jos kokeilemme uutta ruokaa, jokainen sanoo jatkoon tai ei jatkoon meidän ruokalistoille=)

Listaesimerkkiä
Makkarakeitto
Kanapasta
Linssipata
Italialainen lihapullakeitto....
jne jne jne
 ja kannattaa ottaa esim kanakeitosta muutama versio: Thaimaalainen kanakeitto, sitruunainen kanakeitto, italialainen kanakeitto jne. ja kun on taas jälleen sen kanakeiton vuoro, niin tekeekin sen eritavalla, eli ei aina samalla kaavalla vaan vaihtelee senkin. Meillä olisi taas ensi viikolla tomaattinen jauhelihakastike ja spagetti, teen tomaattista spagettivuokaa, eli muuttelen niin että mahdollisimman harvoin tulisi samaa ruokaa eteen.

Välipaloissa sama juttu, miettii esim aprikoosipuuro, aprikoosikiisseli, herukkavispipuuro, mustaherukkavispi jne jne ja niitä vaihtelee...

Kun lähtee tuosta listauksesta ja ideoinnista ruokiin niin niistä onkin sitten helpompi lähteä palapeliä rakentamaan, ensin pääruuat eli maanantaina kanakeitto Tiistaina Lasagne keskiviikkona Kasviskeitto jne jne...Sitten sijoittelemaan aamupalat, välipalat ja iltapalat siihen palettiin. Annan hyvän vinkin jossain kohti, miten palapeliä minä lähestyn kun teen suunnitelmia, kuinka minä saan ruuat paikoilleen,

Jos et jaksa tehdä itse listoja katso vaikka minun blogistani Ruokaviikkopostauksia, niissä on viikon ruokalistat väli-ilta ja aamupaloineen....

Kommentista kiitos, mukavaa jos luit, palaathan vielä myöhemminkin, Jakaa saa kaverillekin. Mukavaa lauantaipäivää sinulle =)

Kommentit