Vinkkejä edulliseen itsetehtyyn ruokaan


Lupasin että laitan opiskelijoille muutamia vinkkejä, nämä pätee kaikille, mutta opiskelijalle saattaa olla isokin apu.

Usein käy helposti niin, että kun menee kauppaan on aika nälkäinen ja miettii siellä että mitä sitä söisi, siinä varmaan jo kaksi oleellista virhettä, nälkäisenä ei kannata ikinä mennä kauppaan, ostokset ovat sen mukaiset, nopeita hiilareita löytyy korista aika paljon todennäköisesti ja kaikkea turhaa. Sekä se että ei ole suunnitellut etukäteen mitä syödään, niin se on myös aika iso virhe. Kaupassa näkee kaikkea mikä voisi olla hyvää ja se ei aina välttämättä ole edukasta eikä varsinkaan terveellistä.

 Alle olen luetellut muutamia asioita, joilla pitäisi päästä jo alkuun aika hyvin. Osa on itsestäänselvyyksiä, mutta tullaan toimeen asian kanssa.


  1. Katso aina pakkauksien hinnan sijaan kilohinta/litrahinta
  2. Tee pääsääntöisesti ruuat itse
  3. Tee isoja laatikkoruokia joista syö useampana päivänä, seuraavina päivinä voit paistaa pannulla tarvittavan määrän ja pakastaminen on myös helppoa valmiina annoksina.
  4. Mieheni pelastus poikamiesvuosilta= Tee iso keittopohja jossa on kasviksia ja perunaa. Osta muutamaa proteiinin lähdettä (nakit, jauheliha tms.) ota isosta keittopohjasta osa pienempään kattilaan ja laita nakit saat nakkikeittoa, toisena päivänä keittopohjaa ja ruskistettua jauhelihaa on jauhelihakeittoa.
  5. Leivo itse sämpylöitä, Aamun kaurapuuron, porkkanaraasteen, juustonkannikan jne saat upotettua maistuviin sämpylöihin ja mikä parasta, ne on edullisia.
  6. Osta valmiiden perunasuikaleiden sijaan ihan perunoita ja suikaloi tai viipaloi ne itse, säästö on huomattava, sama pätee sipulikuutioihin.
  7. Talvisin voi olla edukkaampaa ostaa vihannekset/kasvikset pääsääntöisesti pakastevihanneksina, PL Peruna, se aina tuoreena. vertaile hintoja ja kesäisin kannattaa ostaa tuoreena jo maunkin vuoksi.
  8. Muutamia perusaineita kannattaa aina pitää kaapissa= Tomaattimurska, sipuli, tomaattipyre, kaurahiutaleita, vehnäjauhoja ja kuivahiivaa mielellään suola ja pippuri ja halutessaan muitakin mausteita. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa laajentaa mm. linsseihin, muutamia puuroryynejä, muutamia jauhoja jne. Näillä saa jo mm. sämpylät, teeleivät, tomaattikeiton, linssipadan, linssikeiton, kananmunia jos ostaa niin shakshukan jne jne. AINA kannattaa pitää jokin hätävara josta saa maistuvaa ja edullista mutta terveellistä syömistä pienellä vaivalla loihdittua. 
  9.   Aina ennakkoon suunniteltu on jo edukkaampi lompakolle…
  10. Perunamuusi kannattaa tehdä jauhon sijasta ihan oikeista perunoista, Ylijääneen voi leipoa rieskoiksi, ai että miten ihanaa on tuore rieska! Eikä tarvitse kuin kananmunan ja vehnäjauhoja sekä suolaa laittaa muusin sekaan… Edullista mutta hyvää.
  11. Ranskalaisten sijaan tee itse veneperunoita, mausta hyvin ja paista seuraavana päivänä pannulla.



Esimerkki viikon ruuista:
Maanantai aamupala kaurapuuro, keitetty kananmuna. Lounas tod.näk opiskelija sen syö koulussa. välipalaksi kaurapuurosta ylijäämästä voi leipoa sämpylöitä. Keittopohja ja nakkeja, nakkikeittoa ja niitä sämpylöitä Iltapalaksi varmaan maistuu vielä pari sämpylää teen ja kananmunan kanssa.

Tiistaina voi mennä samalla kaavalla tai vaihtaa proteiinia keitossa.

Keskiviikkona voi tehdä vaikka Kinkkukiusauksen ja porkkanaraastetta tarjota sen kanssa, salaatti olisi oikein hyvä. ruokaa sitten syö vielä torstainakin, jos haluaa voi leipoa vaikka leivän tai sämpylöitä ja upottaa sinne ne porkkanaraasteen jämät.

Perjantaina voisi tehdä tomaattisen jauhelihakastikkeen tai linssibolognesen joka on edukkaampi ja spagettia. tod.näk. porkkanapussista jäi porkkanoita niin kannattaa upottaa vaikka jauhelihakastikkeen/bolognesen sekaan se hienoksi raasteeksi raastettuna, maussa ei pomppaa esiin, mutta saa lisättyä kasviksia ja tuo kastikkeeseen mehukkuutta.

Tuossa nyt muutamia vinkkejä toivottavasti niistä on sinulle apua. Pst. Kesäisin kannattaa käydä siellä metsässä keräämässä marjoja =) Talvella on kiva keittää kiisseleitä tai syödä sellaisenaan sen puuron päällä.

Kommentit