Ruokaviikko ja puhetta budjetista

Hei vaan.

Possu mango masala paprikan kera
Minulla on tapana suunnitella jokainen viikko ruokien osalta etukäteen, olen tässä jopa hyvin neuroottinen =) Minulla on iso A4 kokoinen kalenteri johon kirjaan kaikki ylös. Käytän tovin aikaa siihen että suunnittelen kaikki ruuat ja kauppalistatkin valmiiksi (minulla on puhelimessa ladattuna vihreän kortin kauppojen ostos-appi) näin tiedän tarkalleen (ellen osta listan ulkopuolelta mitään), kuinka paljon sen viikon ostokset kustantaa.

Kätevää tarkanmarkan vartijoille, etenkin perheille tai uskoakseni myös opiskelijoille ja niille, jotka haluaisivat vaikka säästää johonkin tai vain pienituloisille. Tai niille jotka eivät jaksa joka päivä miettiä että mitä sitä laittaisi ruuaksi.

Tämä suunnittelu myös auttaa arjen pyörittämisessä kaikin puolin. ja sanomattakin varmaan selvää että auttaa säästämään oikeasti niin ruokahävikkiä kuin rahaa. Mainitsemaani appia selatessa voi tehdä hintavertailun jo kotisohvalla ja kun menee kauppaan niin vaan kerää tuotteet. Kätevää ja hauskaa =) Minusta on mukavaa käydä kaupassa =)

Itselläni on periaate, että tehdään ruoka itse alusta asti, ostetaan hyviä raaka-aineita mutta edullisesti ja järkevästi(esim en tee tomaattikeittoa tomaateista kun hinta on katossa ja maku nollassa). Jokainen voi itse pohtia oikaiseeko jossain ostamalla jonkin osion valmiina, ei se huonoa ihmistä tee =) minä käytän paljon aikaa keittiössä koska se on minulle tärkeää ja rakastan kokkausta, helpommallakin pääsee, jos niin haluaa. ja kyllä on minullakin niitä päiviä kun ei kiinnostaisi kokata ei sitten niin mitään. Mutta onneksi ne on harvassa.

Huomautan että en ole mikään ravintoterapeutti enkä siihen ota kantaa, tässä on kuinka me syömme. Huomaa, että tällä hetkellä tomaatti on hyvissä hinnoissa samaten hedelmät muut vihannekset ja marjojakin saa edukkaasti, niitä kannattaa suosia nyt.

Tässäpä teille ensimmäinen suunniteltu ruokaviikko:

Tex-Mex Piirakka

Maananatai:
Aamupala: Kaurapuuro, tuoremehu, hedelmä tai marjat
Lounas:Pinaattikeitto ja kananmuna, tuore leipä
Välipala: banaanirahka luonnonjugurttiin ja rahkaan
Iltaruoka: Lihapulla-Pastavuoka + Vihersalaatti
Iltapala: Teeleivät, juusto, paprika, tomaatti ja kaakao







Tiistai:
Aamupala; Puuro, muna, hedelmä
Lounas: Lihapulla-Pastavuoka,salaatti
Välipala: Sämpylät ja juusto + kurkku
Iltaruoka: Thaimaalainen kanakeitto, sämpylät ja juusto
Iltapala: Jugurtti, mysli ja hedelmä


Keskiviikko:
Aamupala: Ruisleipä, Kinkku, Tomaatti
Rotatouille menossa uuniin
Lounas; Kanakeitto ja leipä
Välipala: Tex-mex Piirakka (jauheliha-ananas)
Iltaruoka: Rotatouille, riisi, tuore leipä
Iltapala: Banaanismoothie, peltileipä, juusto ja tomaatti


Torstai;
Aamupala: Jugurtti, mysli ja hedelmä
Lounas;Rotatouille, riisi tuore leipä
Välipala: Tuoreleipä, kananmuna, juusto, tomaatti
Iltaruoka: Tonnikala-perunavuoka ja salaatti
Iltapala; Mansikkakiisseli, patonki ja tuorepala

Perjantai:
Aamupala:Puuro, kiisseli, kurkku, kananmuna
Lounas: Tonnikala-Perunavuoka, salaatti
Välipala: Hedelmä ja leipää, kinkkua
Iltaruoka: Possu mango masala


Usein en perjantaille suunnittele iltapalaa, koska silloin yleensä herkutellaan jne. Myöskään viikonlopulle en tee suunnitelmaa, koska silloin on aina kaikkea poikkeavaa ja otetaan se rennosti.

Tämän viikon meillä oli 6 henkilöä, normaalisti meitä on 5 mutta veljeni oli meillä kylässä. ostokset kustansivat n. 140-150e, jokainen sai vatsan täyteen. Usein ruokia saattaa jäädä niin että viikonlopulle jää tähde päiviä, toisinaan ei. Joskus saatan pakastaa annoksina pakkaseen ruokaa myöhempiä tarpeita varten. Välillä jokin suunnitelmasta poikkeama saattaa tulla ja mennään sitten sillä. Esim .saatan saada idean että leivon nyt jotakin tai ei maistu puuro, mennäänkin leivällä jne... Vaihdantaa saa tehdä jos siltä tuntuu.

Teen itse myös ruisleivät nykyään, ja pyrin tekemään kaikki muutkin leivät, mutta jos joskus minuun iskee laiskuus, niin menen kauppaan ostamaan valmista leipää =)

Kannatan budjetointia omaan arkeen, karkeasti budjetin laatiminen menee niin, että laittaa ihan paperille tai koneelle ylös kuinka paljon tienaa tai saa rahaa kuukaudessa, milloin on rahapäivä, paljonko maksaa kaikki pakolliset: asuminen, sähkö vuokra/lainanlyhennys, liikkuminen paikasta toiseen jne. ja paljonko aikoo laittaa ruokaan rahaa.

 Ja sitten vaan elää budjetin mukaisesti. JOS ei budjetoi niin kaikki rahat helposti vain menee... ne vaan katoaa ja sitten miettii mihin ne meni. No ne meni sinne kun äkkiä pyörähti kaupassa, osti nälkäisenä ne tarvikkeet siihen johonkin tiettyyn ruokaan hinta 50-70e, se karkkipussi ne muut tarvittavat jne. ja seuraavana tai sitä seuraavana päivänä sama juttu. Noin esimerkiksi, on paljon muitakin kohteita minne sen rahan saa menemään. on kahvi kahvilassa, leipä matkalla jostain johonkin, limsa jostakin ja niin päin pois...

Mutta uskoakseni ruoka on suunnittelemattomasti ostettuna hyvin kallis menoerä aika monessa taloudessa ja meillä ainakin heti asumisen jälkeen kallein menoerä kuukaudessa. Syöminen on tärkeää ja ihanaa puuhaa, miksi siis ei suunniteltaisi sitä=)

Kommentit