Kotiäitiys ja pari leipäohjetta

Hei vaan.

Halusin jakaa minun pohdintoja kotiäitiydestä. Se on yleisesti jokin sellainen käsite tai profiili tai jokin tietty malli. Mielestäni ei kuitenkaan ole yhtä oikeaa tapaa olla äiti. Kaikki tekee sen tyylillään ja haluamallaan tavalla joko työelämässä tai kotiäitinä.

Minulle kotiäitiys on kunnia-asia. Tarkoittaa yhtä kuin selkeä kiireetön päivärytmi, lasten kanssa oloa, kotihommia, itse leivottua leipää, hyvää, edullista itse valmistettua ruokaa. En sano ettei se voi olla myös työssäkäyville äidille samoja asioita. En ota nyt kantaa työssä käymiseen tai käymättömyyteen. Olen itsekin ollut samaan aikaan äiti, työssäkäyvä ja yrittäjä. Toisille sopii toinen, toisille toinen jakolmannelle jokin muu.

Kotiinjäämiseni oli arvovalinta kysymys. Tiukkaa rahallisesti tulee aivan varmasti olemaan, mutta otan sen haasteena vastaan. Keksitään sellainen budjetti että ollaan tyytyväisiä pienemmällä. Karsitaan siitä mistä voidaan.(ruokasuunnittelu on ehdoton asia). Ainahan se niin on että jos jotakin haluaa, niin jostain muusta pitää luopua. Eikö vaan? Minä halusin olla kotona lasten kanssa joten... Luonnollisesti luovun joistakin mukavuuksista ja ylimääräisistä hankinnoista. Monesti jos on rahaa, ei ole aikaa ja puolestaan jos on aikaa ei ole sitä rahaa =)

Minun päivä alkaa usein sillä että leivon leipää. Koen että kun olen kotona niin olen täällä tavallaan töissä ja onhan se ihana lasten herätä kun tuore leipä tuoksuu. Teini yksi päivä huomioi minut sanomalla että leivon nykyään aika paljon. Vastasin siihen näin: "Yritän leikkiä hyvää äitiä" Teini oli tyytyväinen vastaukseeni =)

Olen kuullut usein lauseen "Sinähän olet vaan kotona" Olen VAAN kotona... Otetaan esimerkki päivä jolloin minusta tuntui että en ole tehnyt mitään: laitoin aamupalan, veimme eskarin uimakouluun, kävin itse labrakokeissa, valmistin lounaan, käytiin viikkokaupassa, Tein kaksi eri ruokaa, normaalin ja ruokarajoitteisten, perattiin ja pakastettiin koko perheen voimin mansikoita 5kg, saatiin tutulta banaaneja haettiin ne. Leivoin banaanikakun, leivoin kaksi ruisleipää, siivosin keittiön, tyhjensin ja täytin astianpesukoneen, pesin koneellisen pyykkiä, viikkasin pyyhkeet kuivausrummusta, laitoin uudet pyykit koneeseen odottamaan seuraavaa päivää. Ripustin märät vaatteet naruille.

Mieleeni tuli että mitäs jos minusta olisi tuntunut että "huh huh olempas ollut ahkera tänään"Niin mitähän kaikkea sitten olisin tehnyt =) tuohon listaan en viitsinyt luetella ulkoilua, vauvan syöttämisiä, nukuttamisia jne.

Maistuvaa leipää sekä normaalisti että ruokarajoitteisesti:

Gluteeniton vuokaleipä:
5dl vettä
1 rkl Psylliumia
Vas. Paahtoleipä oikealla Gluteeniton
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1,5dl kaurahiutaleita
1 pkt Semper karkeaa jauhoseosta
reilu liraus öljyä (itse käytän oliivi&rypsiöljy)

Kaikki sekaisin, vaivataan yleiskoneella tai käsin, painellaan leipävuokaan, kohotetaan kaksinkertaiseksi, paistetaan uunissa 210c n. 1t

Paahtoleipä
3,5 dl vettä
4rkl maitojauhetta
2 tl kuivahiivaa
nokare voita
kourallinen juustoraastetta
7dl vehnäjauhoja
luraus siirappia
n. 1tl suolaa

Kaikki yleiskoneeseen vaivataan taikinakoukulla n. 6-10 min. painellaan vuokaan päälle ripotellaan jauhoja. Annetaan kohota n. 30-40 min, paistetaan uunissa 210 c 30 min.

Kommentit