Kannanotto Karjalasta ja Perunalaatikkoa

Hei vaan!
Ja terveisiä Karjalasta. Olimme siellä sukuloimassa ja ai että siellä on kerrassaan ihanaa. Maisemat ne on aivan upeita. Vesi on niin kirkasta että en ole missään nähnyt. Ja ihmiset, Kuulkaa Karjalaiset on mukavaa sakkia. Ne on ehkä vähän jäyhiä, mutta iloisia, ja vieraanvaraisia ja niin ahkeria että kateeksi käy.

Otetaan esimerkki, eräskin Karjalainen sukulaisemme, hän tekee karjalanpiirakoita tuhansia kappaleita vuodessa, satoja viikossa, raivaa raivaussahalla, siivoaa ja paistaa kaloja, istuttaa metsää jne jne. ja kaikkea suurinpiirtein samaan aikaan =) Meidän pitäisi oppia tältä ahkeralta kansalta asioita. On varmasti kovaa asua siellä Venäjän rajan tuntumassa, mutta nämä ei lannistu!

Kunnioitan kovasti. Ja ai että mitä ruokaa siellä saa! Rantakalakeitto, hirvikeitto, paistettuja tai savustettuja muikkuja, karjalanpiirakoita jne, jne Tuntuu että kaikki on jotenkin herkullisempaa kuin kotosalla. Rantakalakeittoa en ollut ennen maistanut ennen kuin menin ensimmäistä kertaa sukuloimaan. Se teki lähtemätttömän vaikutuksen, eli jos saat joskus tilaisuuden niin maista!

Saimme aivan älyttömän hyvää perunalaatikkoa sukulaisissa. Meillä tutumpi nimitys ruualle olisi jauhelihakiusaus mutta se on viety karjalassa ihan nextille levelille. Ohje suurinpiirtein ja hieman muunneltuna versiona:

Perunalaatikko uunissa
Melkein Karjalainen perunalaatikko:
n.1-1,5 kg Perunoita
400 g Jauhelihaa
Vettä
kananmuna
suolaa
Pippuria
Pekonia pieniksi siivuiksi leikatuna maun mukaan
(tulisi vielä kermaa kaiketi ja vehnäjäuhoja)

Jauheliha ruskistetaan, perunat siivutetaan. Laitetaan kerroksittain uunipataan, rikotaan kananmuna sekaan,

kiehautetaan pannulla jolla paistettiin jauheliha, vettä. kaadetaan sekaan laitetaan mausteiksi pippuria ja suolaa, laitetaan uunipadan päälle pekonia muruina paistetaan uunissa 225 kunnes pinta ottanut väriä, laitetaan 175 asteeseen ja annetaan hautua kansi päällä kauan ehkä 1,5-2t sillein että on kunnon pataa. Tarjotaan joko kunnon itsetehdyn ruisleivän tai karjlanpiirakoiden kera.

Itsetehtyä hapanta ruisleipää
Pst. Karjalassa tarjottiin myös uunimakkaraa ja paistettuja kaloja laatikon kanssa. Meillä Keskisemmässä suomessa perunalaatikko itsellään riittäisi ruokana.

Kommentit