Helpot vinkit maistuvampaan leipään

Hei sinulle

Jos olet seurannut blogiani, niin tiedät että leivon meidän leivät itse, myös gluteenittomat. Nyt ajattelin jakaa vinkit maistuvampaan leipään sinullekin molemmista, niin tavan leivästä kuin gluteenittomastakin. Erehdysten kautta olen löytänyt vinkkejä ja vaihtelua meidän leipiin. Kerron ensin perusohjeet joiden pohjalta leipää lähden vaihtemelemaan.

Perus leipä 2 kpl tai sämpylöitä  haluamasi määrä

 5dl KYLMÄÄ vettä
1pss kuivahiivaa
n.1-2 tl suolaa (merisuolaa)
Nämä olen vaan leikannut sämpylöiksi
n. l rkl sokeria
n.9-10dl vehnäjauhoja
Öljyä laitan n. 2rkl-0,5dl

Kaikki aineet vaan sekaisin ja KUNNON VAIVAUS, vaivaus on leivän kaiken a ja o. Leipää vaivataan kauan, mielellään 10 minuuttia.
En lämmitä nestettä, vaan laitan sen kylmänä. Taikina annetaan kohota, leivotaan leiviksi tai sämpöiksi jauhotetulla alustalla huomaa, että jauhoja käytetään leivonnassa vain sen verran kun on tarpeen, ei yhtään enempää!
Gluteenitonta
Paistetaan 225c niin kauan kunnes PINTA ON OTTANUT väriä. Leivän paistaminen on tärkeää, jotta paistopinta antaa makua leipään, tätä vaihtelemalla saat erimakuisia leipiä. Kokeile vaaleempaa tai tummempaa.

Näin, kun otata uunista leivät, jos haluat pehmeitä leipiä/sämpylöitä peitä leivinliinalla uunista tulleet, jos taasen haluat rapeakuorista leipää älä peitä.

Sitten hifistellään (muuta kerrallaan joko kaikkia tai yhtä ainoastaan)
Paistopinta tummempana
  1. nesteenä voit käyttää myös maitoa, tai mikä parempi voit lisätä maitojauhetta veden sekaan.
  2. Leipään saa uutta makua, jos osan nesteestä korvaa rahkalla, turkkilaisella jugurtilla tai piimällä
  3. Vähennä hieman vehnäjauhojen määrää ja laita 1dl mannasuurimoita tuomaan lisäkuohkeutta leiville
  4. Korvaa osa jauhoista puurosuurimoilla, vaihdellen 4-viljan, kaura tai vaikkapa ohrahiutaleita minä yleensä laitan n.1,5dl ja loput normi jauhoja
  5. Kauraleseillä voi korvata vaikka taas suhteessa 1dl vähemmän on yksi dl enemmän (vehnäjauhoista)
  6. Voit tehdä jauhomiksin, eli 1dl ruisjauhoja ja loput vehnäjauhoja
  7. Voit laittaa 1d ruisjauhoja, 1dl täysjyväjauhoja, 1dl mannasuurimoita ja loput vehnäjauhoja tai sekoitellen näitä miten tykkäät
  8. Eri sämpyläjauhot tuo uutta makua, niitä voi miksailla vehnäjauhojen kanssa miten itse tykkää.
  9. Öljyn sijaan voit kokeilla sulaa voita tai margariinia
  10. kaikki siemenet tuo lisämakua mm. kurpitsansiemenet, pellavansiemenet tai auringonkukansiemenet tai kaikki nämä yhdessä
  11. Makeutusta vaihtamalla saat taas ihan uutta, 1rkl siirappia tai kenties hunajaa sokerin tilalle?
  12. Juustoraastetta lisäämällä tulee taas ihan uutta, samaten kasvissosekeiton loput, puuron loput tai vaikka porkkanaraaste. Sinne vaan sekaan niin saat taas uutta twistiä leipään 
  13. Pataleipää
    Mitäpäs jos kokeiletkin kohottaa sämpylät tai taikinan jääkaapissa yönyli ja paistat vasta aamulla? Suosittelen kokeilemaan

Gluteeniton leipä

Tässä on tärkeää että emme tee liian kuivia leipiä, siksipä en anna kokonaisjauho määrää sinulle, vaan tarkkaile taikinaa, ja laita jauhoja vain sen verran kuin on tarpeen. Taikina tulee jättää todella löysäksi.

5dl vettä
1rkl psylliumia
1tl ksanttaania
Todella löysästä taikinasta tehtyä
1pss kuivahiivaa 
1rkl sokeria
n.3tl suolaa (merisuolaa) suola häviää jonnekin gluteenittomissa, etsi oman maun mukainen suolamäärä
1dl maissijauhoja
1dl riisijauhoja
loput jauhoista esim. Semperin hienoa tai karkeaa jauhoseosta

Tehdään ihan samallatavalla kuin ylläoleva, kaikki vaan sekaisin ja kunnon sekoitusta. nostellaan pellille sämpylöiksi, kohotetaan ja paistetaan. Tai laitetaan vuokaan, kohotetaan ja paistetaan

Samat niksit kun normileivässä, muokataan jauholaatuja, lisätään eri nesteitä, kaikki yllä oleva pätee tähänkin (mutta gluteenittomana)

Viime postauksessa kasvatettiin lapsia =) Aloitin uuden sarjan kasvatuksellisista asioista, jos se kiinnostaa sinua niin käy kurkkaamassa, kirjoitan piakkoin jatkoa alkaneeseen sarjapostaukseen =)

Kivaa päivää ja maistuvia leipähetkiä sinulle =)

Kommentit

  1. Itse tehty leipä on kyllä niin herkullista!

    Sulla onkin puuhaa kun leivot kaikki itse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä vaan niin hyvää :) onhan siinä vähän puuhaa, mutta siitä on tullut jo sellainen rutiini ja toimii myös taikinaterapiana ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina:)