Hei sinulle
Jos olet seurannut blogiani, niin tiedät että leivon meidän leivät itse, myös gluteenittomat. Nyt ajattelin jakaa vinkit maistuvampaan leipään sinullekin molemmista, niin tavan leivästä kuin gluteenittomastakin. Erehdysten kautta olen löytänyt vinkkejä ja vaihtelua meidän leipiin. Kerron ensin perusohjeet joiden pohjalta leipää lähden vaihtemelemaan.
Perus leipä 2 kpl tai sämpylöitä haluamasi määrä
5dl KYLMÄÄ vettä
1pss kuivahiivaa
n.1-2 tl suolaa (merisuolaa)
n. l rkl sokeria
n.9-10dl vehnäjauhoja
Öljyä laitan n. 2rkl-0,5dl
Kaikki aineet vaan sekaisin ja KUNNON VAIVAUS, vaivaus on leivän kaiken a ja o. Leipää vaivataan kauan, mielellään 10 minuuttia.
En lämmitä nestettä, vaan laitan sen kylmänä. Taikina annetaan kohota, leivotaan leiviksi tai sämpöiksi jauhotetulla alustalla huomaa, että jauhoja käytetään leivonnassa vain sen verran kun on tarpeen, ei yhtään enempää!
Paistetaan 225c niin kauan kunnes PINTA ON OTTANUT väriä. Leivän paistaminen on tärkeää, jotta paistopinta antaa makua leipään, tätä vaihtelemalla saat erimakuisia leipiä. Kokeile vaaleempaa tai tummempaa.
Näin, kun otata uunista leivät, jos haluat pehmeitä leipiä/sämpylöitä peitä leivinliinalla uunista tulleet, jos taasen haluat rapeakuorista leipää älä peitä.
Sitten hifistellään (muuta kerrallaan joko kaikkia tai yhtä ainoastaan)
Gluteeniton leipä
Tässä on tärkeää että emme tee liian kuivia leipiä, siksipä en anna kokonaisjauho määrää sinulle, vaan tarkkaile taikinaa, ja laita jauhoja vain sen verran kuin on tarpeen. Taikina tulee jättää todella löysäksi.
5dl vettä
1rkl psylliumia
1tl ksanttaania
1pss kuivahiivaa
1rkl sokeria
n.3tl suolaa (merisuolaa) suola häviää jonnekin gluteenittomissa, etsi oman maun mukainen suolamäärä
1dl maissijauhoja
1dl riisijauhoja
loput jauhoista esim. Semperin hienoa tai karkeaa jauhoseosta
Tehdään ihan samallatavalla kuin ylläoleva, kaikki vaan sekaisin ja kunnon sekoitusta. nostellaan pellille sämpylöiksi, kohotetaan ja paistetaan. Tai laitetaan vuokaan, kohotetaan ja paistetaan
Samat niksit kun normileivässä, muokataan jauholaatuja, lisätään eri nesteitä, kaikki yllä oleva pätee tähänkin (mutta gluteenittomana)
Viime postauksessa kasvatettiin lapsia =) Aloitin uuden sarjan kasvatuksellisista asioista, jos se kiinnostaa sinua niin käy kurkkaamassa, kirjoitan piakkoin jatkoa alkaneeseen sarjapostaukseen =)
Kivaa päivää ja maistuvia leipähetkiä sinulle =)
Jos olet seurannut blogiani, niin tiedät että leivon meidän leivät itse, myös gluteenittomat. Nyt ajattelin jakaa vinkit maistuvampaan leipään sinullekin molemmista, niin tavan leivästä kuin gluteenittomastakin. Erehdysten kautta olen löytänyt vinkkejä ja vaihtelua meidän leipiin. Kerron ensin perusohjeet joiden pohjalta leipää lähden vaihtemelemaan.
Perus leipä 2 kpl tai sämpylöitä haluamasi määrä
5dl KYLMÄÄ vettä
1pss kuivahiivaa
n.1-2 tl suolaa (merisuolaa)
Nämä olen vaan leikannut sämpylöiksi |
n.9-10dl vehnäjauhoja
Öljyä laitan n. 2rkl-0,5dl
Kaikki aineet vaan sekaisin ja KUNNON VAIVAUS, vaivaus on leivän kaiken a ja o. Leipää vaivataan kauan, mielellään 10 minuuttia.
En lämmitä nestettä, vaan laitan sen kylmänä. Taikina annetaan kohota, leivotaan leiviksi tai sämpöiksi jauhotetulla alustalla huomaa, että jauhoja käytetään leivonnassa vain sen verran kun on tarpeen, ei yhtään enempää!
Gluteenitonta |
Näin, kun otata uunista leivät, jos haluat pehmeitä leipiä/sämpylöitä peitä leivinliinalla uunista tulleet, jos taasen haluat rapeakuorista leipää älä peitä.
Sitten hifistellään (muuta kerrallaan joko kaikkia tai yhtä ainoastaan)
Paistopinta tummempana |
- nesteenä voit käyttää myös maitoa, tai mikä parempi voit lisätä maitojauhetta veden sekaan.
- Leipään saa uutta makua, jos osan nesteestä korvaa rahkalla, turkkilaisella jugurtilla tai piimällä
- Vähennä hieman vehnäjauhojen määrää ja laita 1dl mannasuurimoita tuomaan lisäkuohkeutta leiville
- Korvaa osa jauhoista puurosuurimoilla, vaihdellen 4-viljan, kaura tai vaikkapa ohrahiutaleita minä yleensä laitan n.1,5dl ja loput normi jauhoja
- Kauraleseillä voi korvata vaikka taas suhteessa 1dl vähemmän on yksi dl enemmän (vehnäjauhoista)
- Voit tehdä jauhomiksin, eli 1dl ruisjauhoja ja loput vehnäjauhoja
- Voit laittaa 1d ruisjauhoja, 1dl täysjyväjauhoja, 1dl mannasuurimoita ja loput vehnäjauhoja tai sekoitellen näitä miten tykkäät
- Eri sämpyläjauhot tuo uutta makua, niitä voi miksailla vehnäjauhojen kanssa miten itse tykkää.
- Öljyn sijaan voit kokeilla sulaa voita tai margariinia
- kaikki siemenet tuo lisämakua mm. kurpitsansiemenet, pellavansiemenet tai auringonkukansiemenet tai kaikki nämä yhdessä
- Makeutusta vaihtamalla saat taas ihan uutta, 1rkl siirappia tai kenties hunajaa sokerin tilalle?
- Juustoraastetta lisäämällä tulee taas ihan uutta, samaten kasvissosekeiton loput, puuron loput tai vaikka porkkanaraaste. Sinne vaan sekaan niin saat taas uutta twistiä leipään
Pataleipää
Gluteeniton leipä
Tässä on tärkeää että emme tee liian kuivia leipiä, siksipä en anna kokonaisjauho määrää sinulle, vaan tarkkaile taikinaa, ja laita jauhoja vain sen verran kuin on tarpeen. Taikina tulee jättää todella löysäksi.
5dl vettä
1rkl psylliumia
Todella löysästä taikinasta tehtyä |
1rkl sokeria
n.3tl suolaa (merisuolaa) suola häviää jonnekin gluteenittomissa, etsi oman maun mukainen suolamäärä
1dl maissijauhoja
1dl riisijauhoja
loput jauhoista esim. Semperin hienoa tai karkeaa jauhoseosta
Tehdään ihan samallatavalla kuin ylläoleva, kaikki vaan sekaisin ja kunnon sekoitusta. nostellaan pellille sämpylöiksi, kohotetaan ja paistetaan. Tai laitetaan vuokaan, kohotetaan ja paistetaan
Samat niksit kun normileivässä, muokataan jauholaatuja, lisätään eri nesteitä, kaikki yllä oleva pätee tähänkin (mutta gluteenittomana)
Viime postauksessa kasvatettiin lapsia =) Aloitin uuden sarjan kasvatuksellisista asioista, jos se kiinnostaa sinua niin käy kurkkaamassa, kirjoitan piakkoin jatkoa alkaneeseen sarjapostaukseen =)
Kivaa päivää ja maistuvia leipähetkiä sinulle =)
Itse tehty leipä on kyllä niin herkullista!
VastaaPoistaSulla onkin puuhaa kun leivot kaikki itse!
Se on kyllä vaan niin hyvää :) onhan siinä vähän puuhaa, mutta siitä on tullut jo sellainen rutiini ja toimii myös taikinaterapiana ;)
Poista