Testissä piparitaikina, varaslähtö jouluun

Hei vaan!

Ihan ensiksi tunnustan, että en ole IKINÄ ostanut valmistaikinaa pipareihin, en siis koskaan, kun olimme mieheni kanssa kaksin tein jo silloin piparitaikinan itse ja sitä tekemistä olen jatkanut sieltä ihan joka vuosi. meillä on tapana leipoa muutama satsi pipareita, että niitä on ennen joulua, jouluna ja vähän joulun jälkeenkin. Tykkäämme piparien leipomisesta, tuoksusta ja siihen liittyy meillä muutamia juttuja, kuten joululaulut. Tonttulakkeja en ihan vielä marraskuussa kaivanut esille, sekin kuuluu meillä yleensä tähän leipomisrutiiniin.

Tähän postaukseen minulla ei ole kaupallista yhteistyötä. Olen ostanut taikinan viime jouluna, kun oli joulun jälkeiset myynnit ja taikina maksoi 0,5-1e ja päätin silloin että noin halpa että otampas sen hätävaraksi tai sitten seuraavan joulun ekoiksi pipareiksi. Tuli jälkimmäisiksi, eli ekoiksi pipareiksi. Ei muuta kuin joululaulut soimaan ja puuhaan. Eskarin kanssa essut päälle. Myös taapero pääsi painamaan muutaman piparin.

Pidimme eskarin kanssa ihan virallisen maistelu raadin, mutta kirjoitan nyt arviomme kokonaisuudessaan tästä taikinasta. Kyseessähän oli Myllyn paras laktoositon piparkakkutaikina.

Paketista tuli kaksi levyä taikinaa, maistoimme taikinaa ja eskari totesi nam ja olisi syönyt taikinasta varmaan aika ison osan jos olisin antanut. Itse makustelin että hieman on teollinen maku ei pahasti, mutta hieman ja jotakin mausta puuttuu. Niimpä lukaisin ainesosaluettelon ja totesin heti että kaksi oleennaista minun mielestäni oleennaista ainesosaa puuttuu, nimittäin kaardemumma ja pomeranssi, se saattoi tehdä minulla sen että jokin maku jäi puuttumaan.

Leivottavuus oli helppo,oli helppoa kun odotimme vain n.45 min. kun taikina oli huoneenlämmössä ja sitten aloimme vain leipomaan. Hieman taikina repeili, mutta ei pahasti ja oli oikeasti helppo leipoa ja irtosi hyvin leivinalustasta. Tästä iso plussa. Laitoin tosin hieman jauhoja varuiksi leivinpöydälle, jotta ei jää kiinni, ei jäänyt yhtään...

Taikinan mausta vielä ettäeskari antoi 5/5 (muistathan aikaisemmista postauksistani, että asteikko muuttuu, mutta aina on täydet pisteet hänellä. Piparit kun oli paistettu antoi eskari 100/100 eli maku nousi paistettaessa. Meillä oli tosiaan oikein kunnon raati maistelu.Tosin taapero nappasi kesken kaiken minun piparini, hän oli yhtä hymyä joten antaisi varmasti hyvät pisteet jos pisteytyksestä ymmärtäisi. Minusta paistettuna oli ihan kelpo pipari, pliisuksi mielestäni jäi ja ihan kaupan piparille maistuu, ei voita itse tehtyä, mutta oikein kelpo taikina noin niin kuin jos helpommalla ja nopeammin haluaa päästä.

Eskarin kommentti oli vielä:
Meidän tekemät on miljoona/miljoona, mutta oli helppoa kun sai vaan alkaa leipomaan eikä tarvinnut odottaa paria päivää. Eli lasten mieleen varsinkin on tämä ota pakastimesta ja leivo. Lapset söivät innoissaan pipareita, myös teini ja he eivät valittaneet lainkaan, joten oikein oli kelvollisia.


Huomenna meinaamme koristella näitä sitten..Paketista tuli useita pellillisiä, isokasa pipareita. En laskenut montako, mutta paketti taisi luvata että 60-80 kpl... Jos oikein muistan.Iso kasa niitä nyt on, ompahan mitä koristella.  Ja maistella =)




Kommentit

  1. Miusta tuo Myllyn paras repeili enemmän kun mitä muistan Sunnuntain tekevän. Jostain syystä muutoinkin ostan aina Sunnuntain taikinaa kun mahdollista. En ole itse asiassa koskaan vaivautunut tekemään taikinaa itse vaikka se ei iso homma ilmeisesti olisikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei. Kiitos kommentista :) voisimme testata myös sunnuntain taikinan siis..

      Joo itse tehty taikina ei ole hankala ollenkaan. Se vaan tulee tehdä edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin niin on vähän odottelua siinä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina:)