Helppoa arkiruokaa osa 2: ruskeakastike muunnoksineen

Hei vaan.
Valmis nakkikastike

Tiedätkö sen oikein paahteisen makuisen ihanan ruskeakastikkeen. Jauhelihakastikkeen ja nakkikastikkeen? Joo ne on tosi tosi hyviä. Samaten lihapullakastike, lihakastike ja vaikka palapaistikin... Annan oman vinkkini kunnon ruskea kastikkeeseen, jota voi käyttää em. pohjana.

Tämä on aika yksinkertainen, mutta muutama kohta on äärettömän tärkeä tehdä huolella, jotta saat kastikkeesta hyvän. Mikään ei ole huonompi kuin se harmaa kastike, jota on koitettu värjätä ketsupilla, lihaliemellä ja soijalla jne. Näytän tämän kuvina ja esimerkkinä on nakkikastike. Tähän tulee mausteeksi (ei väriä antamaan) Ketsuppi ja sinappi (nakkikastikkeeseen sopii hyvin nämät mausteet).

Tie onneen, eli hyvä kastike:

Vaihe 1:
Laita kattilaan mausteet eli tujaus sinappia (minä käytän Dijon sinappia), luraus ketsuppia ja mustapippuria muutama pyöräytys myllystä.

Periaatteessa voit käyttää mitä mausteita haluat. Jos haluat käyttää lihalientä, niin voit senkin laittaa joko tuonne kattilaan tai sitten keittää valmiin lihaliemen, joka on sitten taas vähän next level kokkausta se =)

Muista että kastikkeen tekoon tarvitsee kierrevatkaimen, vispilän vai miksi tuota nyt kutsutaankaan.
 Vaihe 2 Paista nakit ja sipulit (nakkikastikkeeseen kuuluu sipuli ja mielellään aika paljon). Käytä paistossa joko voita tai öljyä, minä käytin tässä ihan vaan voita.  TÄRKEÄÄ ON SAADA HYVÄ VÄRI NAKEILLE PINTAAN JA SIPULIT KUULAIKSI.


  • Variaatio= Jauheliha ja sipuli on jauhelihakastike
  • Variaatio 2 = Liha on lihakastike (liha missä muodossa vain, pihveinä, paloina, suikaleina)
  • Variaatio 3= Lihapullat, valmista ne tässä välissä tai jos valmis pullia niin varmaan ne tässä kohti laittaisin jo valmiiksi kattilaan odottelemaan (en itse käytä valmiita...

Vaihe 3
Itse kastike, Laita voita sen verran että saat löysän seoksen kun laitat jauhoja, kuten kuvasta näkyy, kuivakas on hankala ruskistaa ja siitä tulee helposti paakkuinen eikä se paahdu niin tasaisesti.  Paahda ihan reilusti jauhoja! Älä polta niitä, mutta reilusti. Yleensä minä paahdan jauhot hellalla 4:lla, eli en täysillä, vaan keskilämmöllä ihan rauhassa.

Vaihe 4 
Nyt voit joko tehdä niin että keität vettä kiehuvaksi.
TAI Keität lihaliemen
TAI Laitat valmiiksi kylmää vettä kannuun jota kohta sitten lisäät.

Kuuman veden/liemen kanssa kannattaa olla tarkkana, kuohuaa aika helposti yli, mutta tulee aika hyvä kastike noin. Kylmä vesi saattaa helpommin jättää paakkuja, mutta jos voita on ollut hyvin ja vatkailet niin paakutkin siitä tasoittuu ja lähtee.Eli lisää neste miten haluat kylmänä tai kuumana kokoajan vatkaten. (jos haluat laittaa kermaa, niin se on tässä vaiheessa aika hyvä laittaa myös, voi toki laittaa lopuksikin)

Vaihe 5
Jos halutaan hifistellä, tai jos meillä on lihakastike laitamme hetken kasaankiehumisen jälkeen kastikkeen uuniin (ja annamme olla kauan.. KAUAN). Jos haluamme älyttömän hyvää kastiketta haudutamme tietenkin uunissa kastiketta tunnin tai pari oli siellä nakkeja, jauhelihaa, pullia tai miten vain. aina parempi jos malttaa hauduttaa, muussa tapauksessa haudutellaan kumminkin liedellä mielellään kaksikymmentä-kolmekymmentä minuuttia.

Kas kastike on valmis. Mikäli haluat voit vielä lopuksi laittaa lurauksen kermaa, mutta se ei ole mitenkään pakollinen ja ei kovin suotavaakaan ihan normaalisssa arkiruuassa, mutta joskus hyvä lisä =)

Toivottavasti oli apua ja löysit uusia niksejä. Seuraavan kerran kerron jotain muuta. Löysin rantein ja maun mukaan. Helposti ja hyvin maukasta ruokaa =)





Kommentit

  1. Aivan upeaa uutta viikkoa sinne. Minä koitan myös haudutella kastikkeet aina uunissa. Tulee niin herkullisia keitoksia näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 kuin sinne myös. Eikö ;) ihan on eri makuista tekeekö hellalla vai uunissa!

      Poista

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina:)